Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sjednica Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ«
Raspisan oglas za urednika tjednika
Upravni odbor Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« odlučio je raspisati javni oglas za izbor odgovornog urednika tjednika »Hrvatska riječ«. Ovo je treći put od osnutka ustanove kako se raspisuje oglas za odgovornog urednika jedinog tjednika na hrvatskome jeziku u Vojvodini. Na prethodna dva oglasa nije se javila niti jedna osoba koja bi ispunjavala kriterije iz Statuta ustanove.
Na sjednici Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ«, koja je održana u petak 24. studenoga, raspisivanje oglasa inicirao je predsjednik Lazar Baraković, izrazivši nadu da će se ovoga puta izabrati urednik. Inicijativu je podržao i direktor ustanove i vršitelj dužnosti odgovornog urednika tjednika Zvonimir Perušić, podsjetivši kako je unazad dvije godine i sam više puta tražio da se, zbog prezauzetosti, oslobodi posla uređivanja tjednika. Odluka da se raspiše javni oglas usvojena je većinom glasova nazočnih članova Upravnog odbora.
Za osobu koja obnaša dužnost odgovornog urednika tjednika »Hrvatska riječ« Statut ustanove predviđa visoku školsku spremu VII-1 stupnja društvenog smjera, tri godine radnog iskustva na uredničkim ili novinarskim poslovima, te znanje hrvatskoga jezika.
Upravni odbor NIU »Hrvatska riječ« također je usvojio izmjene i dopune Plana i programa rada za 2006. godinu, te je s novim Zakonom o računovodstvu i reviziji uskladio Pravilnik o računovodstvu, popisu imovine i računovodstvenim politikama u NIU »Hrvatska riječ«.
Pokraj predsjednika Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« Lazara Barakovića, u radu sjednice sudjelovali su članovi Upravnog odbora Stipan Stantić, Zdenko Đaković, Pavle Pejčić, Zvonko Sarić i Dražen Prćić. 
 
Z. S.
 
 
Sastanak člana IO HNV-a Mate Groznice s medijskim djelatnicima
Upoznavanje s medijskim proizvodima
 
Dogovoreno je da se mediji pismeno očituju o svojim financijskim potrebama, 
kako bi HNV mogao proračunski razmotriti financijsku potporu njihovog rada
Novoizabrani član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za informiranje Mato Groznica održao je sastanak s urednicima i djelatnicima tiskanih i elektroničkih hrvatskih medija u Vojvodini, kako bi se upoznao s njihovim medijskim proizvodima i aktualnim problemima s kojima se susreću u svome radu. Bila je to također prigoda da se razgovara o budućoj suradnji hrvatskih redakcija i novinara.
Na sastanku, koji je održan u subotu 25. studenoga u Subotici ukazano je na nužnost međusobnog povezivanja i promoviranja hrvatskih medija, a predloženo je i formiranje neke vrste novinske agencije u cilju što bolje informiranosti hrvatske zajednice. Naglašena je potreba financijske pomoći hrvatskim medijima od strane Hrvatskog nacionalnog vijeća. 
Urednik Glasnika Pučke kasine 1878, Josip Ivanković istaknuo je kako ova institucija sama financira izlaženje Glasnika, a iznio je zamjerku što na site-u HNV-a nema podataka o instituciji Pučka kasina 1878, kao ni o Glasniku. Članica uredničkog vijeća katoličkog lista »Zvonik« Katarina Čeliković rekla je među ostalim kako ovaj list nema ni jednog uposlenika i da se radi bez honorara, a urednik lista »Miroljub« Matija Đanić rekao je da je ovaj list, kao glasilo Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora, vezan za manifestacije Društva i da od kreatora lista nitko nije profesionalni novinar, a napomenuo je da je suizdavač lista NIU »Hrvatska riječ«. Urednik emisije »Zvuci bačke ravnice« Pavle Pejčić istaknuo je kako se ova emisija emitira na valovima Radio Bačke iz Bača već 16 mjeseci, ali da Općina Bač nije osigurala i potrebne financije za one koji realiziraju ovu radijsku emisiju. Urednik TV emisije »Prizma« Dragan Jurakić, koju emitira Radiotelevizija Vojvodine, napomenuo je kako je uredništvo još u fazi formiranja, a u tijeku su pripreme i za pokretanje radijskog programa na hrvatskom jeziku koji bi emitirala RT Vojvodine. Dječji list »Hrcko«, koji izlazi kao podlistak tjednika »Hrvatska riječ« predstavila je urednica Ivana Petrekanić Sič, dok je urednica Antonija Piuković predstavljajući emisiju »TV Tjednik«, koju također producira NIU »Hrvatska riječ«, naglasila nedostatak stabilnog izvora financiranja. 
Rad NIU »Hrvatska riječ« predstavio je direktor ove ustanove Zvonimir Perušić, predloživši da oni mediji koji nemaju sustavno riješeno pitanje financiranja, i u idućoj godini budu poduprti iz proračuna HNV-a. Program na hrvatskom jeziku na Radio Subotici predstavila je urednica Ljiljana Dulić, a na koncu sastanka Mato Groznica je predložio nastavak razgovora s medijskim djelatnicima, a dogovoreno je da se mediji pismeno očituju o svojim financijskim potrebama. 
 
Z. S.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika