Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do sada proglašene četiri izborne liste

Republička izborna komisija proglasila je prošloga tjedna izbornu listu Srpske radikalne stranke za parlamentarne izbore zakazane za 21. siječnja 2007. godine. 
Lista  pod nazivom »Srpska radikalna stranka–dr. Vojislav Šešelj« nalazi se na četvrtom mjestu zbirne izborne liste, na trećem mjestu je koalicijska lista »LDP-GSS-SDU-LSV-Čedomir Jovanović«, na drugom »G17 Plus–Mlađan Dinkić«, a na prvom izborna lista »Demokratska stranka-Boris Tadić«.
MANJINSKE STRANKE: Na listi DS-a nalazi se nekoliko nacionalno-manjinskih stranaka odnosno predstavnika nacionalnih manjina, među ostalima kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić ali i kandidat kojeg je predložilo Bunjevačko nacionalno vijeće, zastupnik u subotičkoj i vojvođanskoj Skupštini, Mirko Bajić, te stranka donedavnog ministra za ljudska i manjinska prava Rasima Ljajića Sandžačka demokratska partija. 
Stranke vojvođanskih Mađara samostalno izlaze na izbore, odnosno Savez vojvođanskih Mađara Józsefa Kasze je samostalno formirao listu i prikuplja potrebnih tri tisuće potpisa za kandidiranje liste, dok su dvije manje stranke, donedavno u ne baš dobrim odnosima, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara Andrása Ágostona i Demokratski savez vojvođanskih Mađara Sándora Pála najavile zajednički nastup na izborima, na listi pod nazivom »Mađarska sloga«.
Koalicija bošnjačkih stranaka »Lista za Sandžak–dr.Sulejman Ugljanin« izlazi samostalno na izbore, a Albanci na jugu Srbije, organizirani u četiri političke stranke, još uvijek nisu odlučili hoće li uopće sudjelovati na izborima. Ako bi svi odlučili izići na izbore onda je procjena da bi zajednička albanska lista mogla računati na dva zastupnička mjesta u budućem parlamentu.
DEMOKRATSKI ILI RADI-KALNO: Demokratska stranka Srbije formirala je koaliciju s Novom Srbijom Velimira Ilića pod nazivom »DSS-NS-Vojislav Koštunica« na kojem je mjesto našao i Dragan Marković Palma i njegova stranka Jedinstvena Srbija te Demokratski srpski pokret obnove Veroljuba Stevanovića. Socijalističkoj partiji Srbije predstoji kongres na kojoj će birati svoga predsjednika nakon čega će ući u izbornu trku a Srpski pokret obnove je najavio samostalni izlazak.
U kampanji koja se polako zahuktava sve se stranke zaklinju u pozitivnu kampanju ali su već počela i međusobna optuživanja za prljavu kampanju i niske udarce. 
Politički analitičari još su uzdržani u predviđanju rezultata izbora, za sada je jasno toliko da su glavni kandidati za formiranje Vlade DS i SRS dok se još uvijek nagađa tko će s kime u postizbornom periodu. U tom su pogledu od početka jasni DS, SVM, G17 Plus te koalicija pod vodstvom Čedomira Jovanovića, koje su unaprijed isključile svaku mogućnost koaliranja sa SRS-om i SPS-om dok je DSS usprkos pozivima DS-a da se izjasni po pitanju potencijalnih postizbornih koalicija, prije svega je li spreman formirati Vladu sa SRS-om, izbjegavao odgovoriti na to pitanje. 
No, tijekom vikenda oglasili su se lideri SRS-a, zamjenik predsjednika Tomislav Nikolić i generalni sekretar Aleksandar Vučić koji su poručili da neće »ni s Koštunicom ni s Tadićem« već će ih sve pobijediti. Radikali su istodobno poručili kako bi eventualno formirali  koalicijsku vladu sa strankama nacionalnih manjina, Savezom vojvođanskih Mađara i Bošnjaka u Sandžaku, no lideri tih stranaka Jozsef Kasza i Sulejman Ugljanin su odmah odbacili svaku mogućnost sklapanja koalicije sa SRS-om.
 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika