Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Potpisan Sporazum o suradnji između Istre i Vojvodine
Doprinos bržem
društvenom i gospodarskom razvoju
Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš potpisali su u Puli prošloga četvrtka, 23. studenoga, Sporazum o suradnji koji bi trebao pridonijeti bržem društvenom i gospodarskom razvoju ovih regija, prenijela je Beta.
Kostreš je rekao kako su dvije regije djelima u posljednjih pet godina već pokazale rezultate, a da je današnjim činom otvoren novi ciklus u suradnji koji će ih dodatno povezati u mnogim oblastima. 
Jakovčić je ocijenio kako je početak suradnje prije pet godina, kada je izaslanstvo Istarske županije prvi put posjetilo Vojvodinu, »bio povijesni iskorak za dvije regije, odnosno za Hrvatsku i Srbiju, jer je na djelu pokazano rušenje tabua u glavama ljudi«. 
Vojvodina i Istarska županija surađuju od 2001. godine, a cilj potpisanog sporazuma jest da se dalje regionalno razvijaju i integriraju u Europsku uniju.                                           g
 
 
Otvoren novi stalni postav Memorijalnog muzeja i Obrazovni centar
Istina se ne smije skrivati ni zaboraviti
U nazočnosti najviših predstavnika hrvatskih državnih vlasti, preživjelih logoraša, predstavnika političkih stranaka, diplomatskog zbora i vjerskih zajednica, u Jasenovcu je u ponedjeljak otvoren novi stalni postav Memorijalnog muzeja i Obrazovni centar Spomen-područja Jasenovca. 
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, Sabora Vladimir Šeks i Vlade Ivo Sanader istaknuli su da se zlo počinjeno u Jasenovcu nikad ne smije ponoviti i da se istina o ustaškim zločinima ne smije nikad zaboraviti.
»Današnjoj mladoj generaciji i onima što će slijediti treba objasniti kako istinsko hrvatstvo nikad nije bilo isto što i ustaštvo i kako je povijest tzv. NDH od početka do kraja bila kronika bezumne, ali organizirane orgije ubijanja« istaknuo je predsjednik Mesić.
»Istina se ne smije skrivati ni zaboraviti, istinom se ne može ni nadmetati ni trgovati« kazao je Sanader i poručio kako »nema cilja koji se postiže zločinom, nema opravdanja za mržnju i radikalizam«. Premijer je istaknuo i da Hrvatska ne želi prijeći preko mračnih strana svoje povijesti, nego iz nje izvući pouke osude svakog ekstremizma, radikalizma, totalitarizma i netolerancije, te je podsjetio i da se na preuveličavanju broja jasenovačkih žrtava tražilo uporište za velikosrpsku agresiju. 
»Jasenovac nas treba upozoravati na okrutne barbarske zločine počinjene u ime ideologije i politike koje su bile izraz krajnjeg bezdušja» rekao je Šeks te je poručio kako je »antifašizam trajno uporište suvremene demokratske Hrvatske iznjedrene u Domovinskom ratu, koja u potpunosti dijeli ideale i težnje suvremene europske demokracije«.
O novom postavu muzeja govorila je ravnateljica Spomen-područja Nataša Jovičić, koja je istaknula da se novom koncepcijom željelo svaku jasenovačku žrtvu identificirati, a patnju svake od njih individualizirati. U prostoru muzeja ispisana su imena 69.842 žrtve, koliko je dosad utvrđeno. Među njima je bilo i 18.812 djece mlađe od 14 godina.                            g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika