Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Djelo koje je temelj i putokaz

U Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« 6. kolovoza održana je književna večer posvećena najnovijoj knjizi dr. Ante Sekulića »Izabrane pjesme«, koja je objavljena u nakladi Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« Subotica. Ova književna večer organizirana je u sklopu programa »Dužijanca 2004«.
    Program je otpočeo glazbenom točkom »Klasovi«. Uz pratnju zbora »Albe Vidaković«, pod ravnanjem ses-tre Mirjam Pančić i Jasne Skenderović na klaviru, solo je pjevala Terezija Buljovčić Jegić. Riječi pjesme »Klasovi« napisao je Aleksa Kokić, a pjesmu je uglazbio Milan Asić. Nakon glazbene točke voditeljica programa Katarina Čeliković pozdravila je brojnu publiku i sudionike programa, kao i dopredsjednika Skupštine općine Subotica Lazara Barakovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josipa Ivanovića, predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Lazu Vojnića Hajduka, predsjednika HKC »Bunjevačko kolo« Mirka Ostrogonca, predsjednika Organizacijskog odbora »Dužijance 2004« Grgu Kujundžića, predstavnike HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora Ceciliju i Gustava Milera, kao i predsjedajućeg Katoličkog instituta »Ivan Antunović«, dr. Andriju Kopilovića i katedralnog župnika vlč. Stjepana Beretića.
IZVOR DUHOVNOG OBOGAĆENJA: U daljem tijeku književne večeri dr. Andrija Kopilović rekao je među ostalim, kako je kulturna manifestacija »Dužijanca 2004« u svome završnom dijelu, koji se kao duhovni trolist započinje književnom večeri. »Malo tko je toliko učinio kao dr. Sekulić za predstavljanje književnih, znanstvenih i umjetničkih dometa bačkih Hrvata, kao i za predstavljanje njihove povijesti, običaja i leksičkog blaga. Objavljivanjem knjige ‘Izabranih pjesama’ odali smo poštovanje i zahvalnost dr. Sekuliću, a želim da ova večer bude izvor duhovnog obogaćenja«, rekao je dr. Andrija Kopilović, nakon čega je vlč. Andrija Anišić govorio o životu i radu dr. Ante Sekulića.
    »Ante Sekulić rođen je u Tavankutu 16. studenog 1920. godine u seljačkoj obitelji. Nakon prerane majčine smrti oko njegovog odgoja pobrinuo se djed. Tako je svoje djetinjstvo i mladost proveo u Starom Žedniku. Pučku školu je završio u Subotici, a zatim je kao pitomac karmelićanskoga zavoda u Somboru završio šest razreda gimnazije i poslije se vratio u Suboticu, gdje je maturirao. Studirao je u Zagrebu na Hrvatskom sveučilištu, gdje je diplomirao kroatistiku i klasičnu filologiju, te doktorirao s tezom o govoru bačkih Hrvata«, rekao je vlč. Andrija Anišić, istakavši kako dr. Antu Sekulića možemo pratiti kroz život kao pjesnika i kao znanstvenika. »Dr. Sekulić je podunavski Hrvat koji je zadužio opću hrvatsku kulturu i znanost. Ostvario je veoma značajne prinose na polju prepoznavanja, sakupljanja i predstavljanja vrijednosti nacionalne kulture iz svoga zavičaja. U svojim je knjigama dao do sada najpotpuniju sliku i najpotpuniji prikaz narodne književnosti, narodnih običaja, povijesti, razvitka jezika i književnosti bunjevačko-šokačkih Hrvata u Bačkoj i šire u Podunavlju. Sekulićeve knjige su temelj i putokaz našim mladim istraživačima s raznih područja naše kulturne baštine i narodnog života«, rekao je među ostalim vlč. Anišić.
RIJEČ O DJELU: O knjizi »Izabrane pjesme« dr. Sekulića govorio je književnik Milovan Miković koji je napravio izbor i uredio knjigu. »Opetovanje knjigama već obuhvaćenih pjesmotvora Ante Sekulića uz dodavanje neobjavljenih stihova u knjizi ‘Izabranih pjesama’ nije tek puka gesta odavanja priznanja i iskazivanja zahvale pjesniku, niti ima za isključivi cilj skretanje pozornosti samo na obilježja, vrijednost i domet Sekulićeva književnog djela, ukazivanjem na teme i motive njegova osobna iskustva. Objavljivanje ovog djela, među ostalim, je važno i radi neophodne usporedbe s preokupacijama koje su bile u središtu zanimanja i drugih naraštaja hrvatskih pjesnika iz Bačke tijekom druge polovice 20. stoljeća, sve do naših dana«, naglasio je među ostalim Milovan Miković.
DODJELA »ANTUŠOVE NAGRA-DE«: Nakon njegovog izlaganja stihove dr. Sekulića recitirali su recitatori Hrvatske čitaonice: Nevena Mlinko, Ivana Stipić, Mirjana Horvacki i Filip Čeliković, a zatim su dodijeljene četrnaeste »Antušove nagrade«: treću nagradu za uzoran obiteljski život i odgoj djece dobili su Zdenka i Jacinte Dulić iz Starog Žednika, drugu nagradu dobio je Zbor »Isusova uskrsnuća« s dirigentom Miroslavom Stantićem, dok je prvu nagradu predviđenu za životno djelo dobila slamarka Ana Milodanović. Dobitnicima je nagrade uručio dr. Andrija Kopilović, a zatim su proglašeni i pobjednici natjecanja aranžera izloga koje je organizirano u sklopu »Dužijance«. Treću nagradu je dobila sekcija šlinga HKC »Bunjevačko kolo«, drugu nagradu je dobila Nedeljka Šarčević, a prvu  Dejan Kovač. Na koncu večeri glazbene točke izveli su Zbor »Isusova uskrsnuća« i Katedralni zbor »Albe Vidaković«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika