Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Reagiranje na priopćenje DSHV-a
Netočni navodi
U broju 197 »Hrvatske riječi« objavljeno je na strani 5. priopćenje za javnost Predsjedništva DSHV-a pod naslovom »Petar Kuntić na listi Demokratske stranke« i poslije toga na istoj strani izjava predsjednika DSHV-a Petra Kuntića pod naslovom »Očekujemo mjesto u parlamentu«. Zbog netočnih navoda, kao vijećnik HNV-a, dakle kao član nacionalnog predstavničkog tijela Hrvata u Republici Srbiji, moram reagirati.
Radi se o sljedećem: Dušan Petrović, potpredsjednik De-mokratske stranke u izjavi za javnost rekao je kako je Predsjedništvo DS-a usvojilo listu od 250 kandidata za republičke zastupnike. Jedina stranka na listi Demokratske stranke je SDP Rasima Ljajića, a temeljem ponude na listi Demokratske stranke nalaze se i predstavnici rumunjskog, slovačkog, bunjevačkog i hrvatskog nacionalnog vijeća – Jon Magda, Ana Tomanova-Makanova, Mirko Bajić i Petar Kuntić. Svi osim Petra Kuntića predloženi su od svojih nacionalnih vijeća što je i logično, jer su vijeća jedina predstavnička tijela nacionalnih manjina, a Predsjedništvo DS-a je prijedloge i tražilo od nacionalnih vijeća.
Zašto to nije učinjeno kod Hrvata? Hrvatsko nacionalno vijeće je moralo imati o tome informaciju i na sjednici Vijeća odlučiti tko će biti taj koji će posredstvom Demokratske stranke predstavljati Hrvate u srpskom parlamentu. Tko će predstavljati Hrvate na svim razinama, i državnim i lokalnim, odlučuje Hrvatsko nacionalno vijeće, to je definirano i potvrđeno Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, međudržavnim Sporazumom između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti manjina, te Statutom HNV-a. Predsjedništvo DSHV-a i Petar Kuntić krivo su interpretirali i izvrnuli činjenice prijedloga DS-a glede prihvaćanja predstavnika hrvatske nacionalne manjine na njihovu listu. 
U spomenutom priopćenju DSHV-a stoji nekoliko netočnih navoda, kao na primjer: »Razgovori s DS-om donijeli su sve ono što je zahtijevalo Vijeće DSHV-a...; DSHV je od 15. studenoga 2006. godine u izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije u koaliciji s Demokratskom strankom...; Predsjedništvo DSHV-a je odlučilo da će predstavnik DSHV-a biti Petar Kuntić...;« itd. Nije točno da je bilo što DSHV zahtijevao od DS-a, niti odlučivao glede DS-a, niti je u koaliciji s DS-om. Demokratska stranka je pozvala predstavnike nacionalnih manjina, kao što je to javno obećao predsjednik Boris Tadić, ali ne samo Hrvatima nego i ostalim nacionalnim manjinama, da se priključe na njegovu listu. To je cijela istina i to je učinjeno. Jedino Hrvati nisu ispoštovali proceduru. DSHV je uzurpirao informacije i sve aktivnosti u svezi toga predmeta. Ovakav postupak DSHV-a potvrđuje i govori o njihovom moralnom profilu i o transparentnosti njihovog stranačkog rada. Pokazuje koliko se pojedinci u DSHV-u zalažu za interese zajednice, a koliko, zlouporabom položaja, za svoje osobne interese.
Lazo Vojnić Hajduk 
vijećnik HNV-a
 
 
Reagiranje na reagiranje predsjednika HNV-a Josipa Z. Pekanovića
U HNV-u nikakve krize nema?
U broju 196 »Hrvatske riječi« objavljeno je reagiranje Josipa Pekanovića, predsjednika HNV-a na izjavu o stanju u HNV-u i mogućnostima za nadvladavanje krize. Kao vijećnik i potpisnik spomenute Izjave ne mogu prihvatiti mišljenje gospodina Pekanovića, pa Vas molim na temelju Zakona o informiranju da objavite ovo reagiranje.
Ima li krize u HNV-u od prvoga dana do danas, govore činjenice:
 
1. Zalaganje elektora liste »A« da elektori liste »B« ne budu zastupljeni u izbornoj komisiji koja prebrojava listiće tajnog glasovanja za izbor vijećnika.
2. Prilikom usvajanja Statuta HNV-a vijećnici liste »B« se udaljavaju sa sjednice i Statut se »silom« natura HNV-u.
3. Za 4 godine postojanja i rada HNV-a nijednom proračun trošenja novca nije na vrijeme usvojen od strane Vijeća, i kada je usvojen nije poštovan.
4. Za prvih 10 mjeseci 2006. godine gospodin Pekanović troši ili daje ovlaštenje za trošenje, mimo odluka HNV-a, na ime reprezentacije cca 1.000.000 dinara. Na ime službenog putovanja cca 1.000.000 dinara, na ime ugovora o djelu cca 600.000 dinara, na ime upotrebe mobilnog telefona cca 60.000 dinara... Kada se problem promatra iz ove perspektive, u HNV-u nikakve krize nema!!!
Točno je da gospodin Pekanović ima određene zasluge u hrvatskoj zajednici. Predsjedao je sjednici DSHV-a na kojoj je smijenjen bivši predsjednik DSHV-a, navodno zbog nenamjenskog trošenja novca, što je nadležni sud osporio.
Točno je da su vijećnici DSHV-a i na 13-oj sjednici HNV-a glasovali protiv smjene gospodina Pekanovića, što znači da svoje dužnosti obavlja uz suglasnost i odobrenje čelnika DSHV-a.
Točno je da je DSHV na vlasti u gradu Subotici 16 godina, da od konzumiranja te vlasti Hrvati imaju možda više štete nego koristi, dok pojedinci...
Točno je da je DSHV milom ili silom slao svoje članove u članstvo »građanskih stranaka« sa sjedištem u Beogradu. Također je točno da su na zavidnoj poziciji takve »građanske« stranke predsjednik DSHV-a i predstavnik Bunjevačke stranke, što govori da je suradnja moguća.
Na koncu, kao i gospodin Pekanović, pitam se tko stoji iza tih ljudi? Veliki meštri očigledno znaju što rade!
Josip Ivanković
vijećnik HNV-a
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika