Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sonta je bila središte Šokadije

U subotu, 25. studenoga, velika dvorana Doma kulture u Sonti bila je središte šokačke pisme, igre i divana. U organizaciji Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« održana je sad već tradicionalna folklorna manifestacija, peta za redom, »Šokačko veče 2006«. Pored organizatora, u programu su sudjelovali i: KUD »Horvati« iz Zagreba, KUD »Bektež« iz Bekteža, »Šokačka grana« iz Osijeka, KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani, te OKUD »Ivo Lola Ribar«, tamburaški orkestar »Tandora«, dječja tamburaška sekcija i recitatori OŠ »Ivan Goran Kovačić«  iz Sonte. 
Na početku programa pjevački zbor »Šokadije« izveo je pjesmu »Vojvodina«, koja već postaje zaštitni znak ove institucije, a koju je na vlastiti tekst uglazbila bivša članica »Šokadije« Božana Vidaković, koja danas živi u Crnoj Gori. Uz pomalo šaljivu, ali kratku i efikasnu konferansu, koju je opušteno i precizno vodila Ljiljana Tadijan, gosti na pozornici smjenjivali su se u pjesmi i plesu, a na veliko zadovoljstvo više od 300 gledatelja, svi sudionici su znatno probili najavljenu minutažu nastupa, tako da se program odužio  na više od dva i pol sata. 
PJESMA I PLES: Neobična je bila i pozdravna riječ predsjednika »Šokadije« prof. Zvonka Tadijana. Umjesto suhoparnog pozdrava i nabrajanja gostiju, čuli smo polu-šaljivi monolog, koji je bio pravo osvježenje za ovakav tip manifestacije, kao i imendanska čestitka svim Katama prisutnim u dvorani. Kako i priliči, folklorni dio programa otvorili su domaćini, uz neizbježno »Faljen Isus i Marija, tako piva Šokadija«, te stari običaj »Kraljice«, u izvedbi dječjeg folklornog odjela pod vodstvom Kate Bukovac. Vidjeli smo i dječji odjel »Dukata«, koji je ove godine sudjelovao na dječjim »Vinkovačkim jesenima«. Kroz pjesmu i ples od Bačkog Monoštora, preko Slavonije, pa sve do Zagreba, odnosno Prigorja, vodili su nas ove večeri izuzetno raspoloženi gosti. 
Iako je program trajao neuobičajeno dugo, pub-lika ga je ispratila u jednom dahu, ne štedeći dlanove, a za vrijeme nastupa tamburaša ni glasne žice. Najdinamičnije je bilo pri kraju programa. Atraktivan nastup gostiju iz Zagreba, sentimentalne note tamburaškog orkestra »Šokačka duša« i nova, po reakciji publike bi rekli izuzetno uspjela koreografija domaćina, nikog u sali nisu ostavili ravnodušnim. Aplauzi su bili glasni, a posljednje stihove pjesme »Šokadijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje« publika je pjevala skupa s folklorašima »Šokadije«. 
USPJELA MANIFESTACIJA: Sve u svemu, bila je to manifestacija koja zasigurno postaje zaštitni znak Sonćana, manifestacija koja ima svoju probranu publiku i koja polako, ali sigurno, prerasta lokalne okvire. 
»Ove pjesme iz Zagreba podsjetile su me na mladost, na vrijeme studija u tom divnom gradu. Ova manifestacija je bila izuzetna, vidjeli smo na jednom mjestu pravo etno-bogatstvo, vidjeli smo da se vojvođanska i slavonska ravnica ne razlikuju i da su ti ljudi istog kova. Svi mi koji smo odrasli u ravnoj Vojvodini, nosimo u sebi iskonsku ljubav prema tom melosu i kad imamo priliku da ga ovako slušamo, po pravilu se u duši vraćamo u svoju mladost. Jedna smo od rijetkih sredina koje su izdvojile značajna sredstva za razvoj kulturnog amaterizma, a najveće bogatstvo Općine Apatin je upravo ovaj multikulturalizam. Raduje me što je u selima naše Općine jako razvijen rad KUD-ova nacionalnih manjina, jer njegovanje svoje tradicije i međusobno uvažavanje razlika samo jača naše zajedništvo. Općina Apatin će i ubuduće podržavati i financirati ovakav rad i najozbiljnije podupirati održavanje ovakvih manifestacija«, - rekao je predsjednik Općine Apatin dr. Živorad Smiljanić.
g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika