Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Svečanost u povodu obilježavanja svetog Nikole 
Pokloni za djecu iz Bačke
NOVI SAD - Zajednica bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj - Vinkovci u suradnji sa HKUPD »Stanislav Preprek« iz Novog Sada, i uz pomoć velečasnih - Antuna Kopilovića iz Futoga, Josipa Kujundžića iz Vajske, Franje Lulića  iz Titela i Gorana Jovičića iz Novog Sada, organiziraju u subotu, 2. prosinca, u poslijepodnevnim satima (15 i 30)  malu svečanost za djecu iz Bačke, u povodu obilježavanja Svetog Nikole. Na svečanosti koja će biti održana u prostorijama novosadske župe Imena Marijina očekuje se 60-ero djece iz Novog Sada i Futoga, Vajske, Bođana i Titela. Djeca iz Vajske i Titela, koju pripremaju vlč. Josip Kujundžić i vlč. Franjo Lulić, svojim će vršnjacima prirediti prigodni program, dok će im predstavnici Zajednice bačkih Hrvata u RH uručiti poklone. Održavanje ove svečanosti podržalo je i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu.
D. Po. 
 
 
Promocija kalendara
Dvanaest mjeseci 
Gradske kuće 
 
Zajednički projekt fotografa Augustina Jurige 
i »Rotografike« iz Subotice
SUBOTICA - U utorak 28. studenoga, u subotičkoj knjižari »Plato«, održana je kraća prigodna promidžba luksuzno opremljenog kalendara za predstojeću 2007. godinu, zajedničkog projekta fotografa Augustina Jurige i renomirane tiskare »Rotografika« iz Subotice. Na dvanaest tematskih kalendarskih stranica predstavljene su fotografije najljepše subotičke građevine, Gradske kuće, nastale kroz objektiv ovog majstora fotografije, a kalendar je nastao u namjeri darivanja poslovnim partnerima i prijateljima »Rotografike«. 
Prema kazivanju autora, kalendar će biti i u slobodnoj prodaji već od ove nedjelje (3. prosinca), uz ekskluzivno pravo na prodaju u knjižari »Plato«, domaćinu ove promidžbe koju je vodila i lirski obilježila pjesnikinja Marija Šimoković. Tiskaru Rotografika zastupao je njen direktor Antun Bašić koji je prilikom predstavljanja kalendara naglasio kako ovaj kalendar predstavlja izazov u prezentiranju kvalitete usluge koja njihova tiskara pruža i dokaz međunarodno priznatog standarda kvalitete. Autor fotografija Augustin Juriga, u kraćoj izjavi prilikom otvorenja prigodnog skupa, osvrnuo se na svojih 20 godina provedenih u Gradskoj kući, te brojnih fotografijama nastalih iz tog razdoblja koje su i uvjetovale  realiziranje davnašnje želje za jednim ovakvim projektom.
Dražen Prćić
 
 
Općinska Smotra 
dječjeg folklora
STARA PAZOVA - U subotu 25. studenoga u organizaciji Saveza amatera Općine Stara Pazova održana je Općinska smotra  dječjeg folklora. Smotra je održana u kazališnoj dvorani Centra za kulturu u Staroj Pazovi. Nastupilo je 12 dječjih skupina iz isto toliko društava iz Općine. Na smotri je dobar nastup imao i Dječji folklorni odjel Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Tomislav« iz Golubinaca koji je se predstavio  igrama koje su prigodne njihovoj dobi. 
Djecu  je za nastup dobro pripremio Pero Žuljević koji nekoliko mjeseci vodi brigu o najmlađem folklornom uzrastu Društva »Tomislav«. Pokraj ove smotre u Općini Stara Pazova, Dječji folklorni odjel »Tomislav« sudjelovao je 10. rujna ove godine i na »Dječjim Vinokovačkim jesenima«.
I. R.
 
 
Sjećanje na članove HKPD »Matija Gubec«
TAVANKUT - U posljednjoj nedjelji u crkvenoj godini, svetkovini Krista Kralja, unazad nekoliko godina, služi se sv. misa za sve žive i pokojne članove HKPD »Matija Gubec«. U okviru proslave 60-te obljetnice od osnutka ovog Društva, mladi u narodnoj nošnji bili su nazočni na sv. misi, a potom su članovi HKPD »Matija Gubec« obišli grobove Ivana Prćića Gospodara, Vince Dulića i  Anice Balažević, koji su sahranjeni u Donjem Tavankutu i položili cvijeće, pri tome se sjećajući i ostalih članova koji su svojim životom obilježili rad i postojanje ovoga društva, doprinoseći očuvanju tradicije i običaja.
L. S.
 
 
Reprezentacija 
vojvođanskih Hrvata – FK Čantavir 3:0
U nedjelju 26. studenoga, reprezentacija vojvođanskih Hrvata je u posljednjoj pripremnoj utakmici pred odlazak u Split na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, svladala momčad Čantavira s 3:0.
Strijelac prvog povijesnog pogotka za reprezentaciju bio je Tumbas nogometaš subotičkog »Severa«, dok je druga dva pogotka postigao Vuković.
Reprezentacija vojvođanskih Hrvata će se u Splitu natjecati u skupini s Crnom Gorom, Slovenijom i Mađarskom.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika