Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Retrospektiva Murtićevog grafičkog opusa

Izložba grafika istaknutog hrvatskog slikara Ede Murtića (1921.–2005.) otvorena je u petak, 24. studenoga, u Galeriji likovne umjetnosti »Poklon - zbirka Rajka Mamuzića« u Novom Sadu uz nazočnost  velikog broja poštovatelja umjetnosti Murtića, pokrajinskog tajnika za kulturu Roberta Kolara, umjetničkog kritičara Save Stepanova, supruge Ede Murtića, Goranke Vrus Murtić i veleposlanika Republike Hrvatske u Srbiji Tončija Staničića. 
»Vjerujem da na ovaj način možemo ostvariti suradnju i na drugim područjima. Ako se jedan veliki autor kao što je Edo Murtić ovako toplo dočekuje u Vojvodini, a vjerujem i u Srbiji, mislim da simbolično nema tog područja u kojem naši narodi i naše zemlje ne mogu surađivati«, rekao je veleposlanik Tonči Staničić na otvorenju. 
Postavka sadrži 82 grafike iz obiteljske kolekcije, nastalih u periodu od 1958. do 2004. godine. Kako nam je rekao direktor Galerije likovnih umjetnosti Lazar Marković izložba je dio programa Galerije koja, pokraj stalne postavke, tijekom godine organizira izložbe autora čija su djela dio legata, a koji broji imena 35 umjetnika. Budući da Muzej Suvremene likovne umjetnosti u Beogradu ima u planu izložiti slike Eda Murtića, novosadskoj publici prikazana je mala retrospektiva grafika ovog plodnog stvaraoca koji je za života, od 1951. do 2004. svake godine izlagao i imao više od tri stotine samostalnih i isto toliko grupnih izložbi na svim kontinentima. Poznavatelji Murtićeve umjetnosti smatraju da je njegova umjetnost bitno utjecala na procese modernizacije slikarstva pritisnutog tradicionalizmima i pokušajima nametanja socijalističkog realizma, no da nikada nije bio zagovornik ontoloških i analitičkih preispitivanja, već je svoje umjetničko djelo bazirao na učinku likovnih elemenata – boje, linije, gesta, materije, rima... »Ova retro-spektiva Murtićevog grafičkog opusa pokazuje kako svi listovi iz umjetnikove grafičke radionice pripadaju istom izvorištu, istinski personalnom, osobnom umjetničkom shvaćanju i konceptu, specifičnom stvaralačkom moralu i jednoj zasebnoj stvaralačkoj etici. Zbog toga je Murtićevo djelo (p)ostalo trajni biljeg u hrvatskoj, južnoslavenskoj i europskoj umjetnosti«, rekao je Sava Stepanov.
Izložba je otvorena do 24. prosinca.
 
D. Po.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika