Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Karika između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Godišnji koncert koji, kako vole reći, predstavlja krunu njihova rada u protekloj godini, folklorci i tamburaši Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta održali su u nedjelju 26. studenoga, u tavankutskom Domu kulture. Prije njihova nastupa, nazočnima se obratila članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za kulturu Antonija Čota koja je čestitajući Društvu obljetnicu-60. godina od osnutka – istaknula da je Društvo tijekom ovih godina unatoč društvenim i političkim promjenama uspjelo opstati, te sačuvavši tradiciju i baštinu, kako je dodala, postalo »karikom između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.«
Tijekom sat i pol programa, svoje umijeće prikazali su članovi triju skupina plesača narodnih plesova - mlađe, srednje i starije (reprezentativne), kao i jedanaesteročlani Tamburaški orkestar Društva, koji je osim što je pratio folklorce, izveo i samostalnu točku. Smjenjujući se na pozornici, folklorci različitih uzrasnih skupina prikazali su bunjevačke, baranjske, vlaške, mađarske, te plesove iz Baranje, Like i Posavine (ove godine obnovljena koreografija), dok su tamburaši pri kraju koncerta priredili kraći kolaž bunjevačkih i mađarskih pjesama. 
Inače, mlađu folklornu skupinu pripremila je Sanda Benčik, srednju Suzana Gagić, a stariju (reprezentativnu) Boris Godar. Tamburaše je pripremio umjetnički voditelj Subotičkog tamburaškog orkestra Stipan Jaramazović koji s njima radi u posljednje tri godine.
Na koncertu su, između ostalih, nazoččili i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici – Tihomir Šilović i Mirela Lucić, predsjedavajući Instituta »Ivan Antunović« vlč. dr. Andrija Kopilović i ravnateljica OŠ »Matija Gubec« Stanislava Stantić Prćić.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika