Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dobar večer draga grličice

Ansambl narodnih plesova i pjesama HKC »Bunjevačko kolo« u subotu, 25. studenoga, održao je svoj godišnji koncert, prve reprezentativne grupe, koji je nosio naziv »Dobar večer draga grličice«. 
Na koncertu su nastupili članovi Ansambla i Glazbenog odjela, te su publici pokazali svoj rad i umijeće.  
POZITIVNE OCJENE: Kulturno umjetnički program započeli su i završili zajedničkim nastupom svih izvođača, pjevajući pjesme »Kolo igra« i »Podvikuje bunjevačka vila«. Kao i prijašnjih godina i ove godine su u svoj program uvrstili dvije koreografije, koje su bile premijerno izvedene. Na programu se našlo još sedamnaest koreografija, koje je pratio Tamburaški orkestar HKC »Bunjevačko kolo« koji je pripremila ravnateljica Glazbenog odjela prof. Mira Temunović, kao i solisti na harmonici, gajdama i tapanu. Na godišnjem koncertu ovoga Ansambla nazočili su i članovi CIOFF-ove komisije, koji su imali zadatak ocijeniti rad Ansambla narodnih plesova i pjesama. Podsjetimo, CIOFF je velika, svjetska obitelj folklora, udruga u koje su uključeni najbolji svjetski folklorni ansambli. Kako neslužbeno saznajemo, članovi ove komisije pozitivno su ocijenili koncert i sam rad Ansambla narodnih plesova i pjesama HKC »Bunjevačko kolo«, no, konačna ocjena očekuje se u neko skorije vrijeme. 
IZVEDENE KOREOGRA-FIJE: Na programu su se našli plesovi iz Posavine »Ljepo pjeva«, plesovi i pjesme bunjevačkih Hrvata iz Bačke »Silo sunce«, tradicijski napjev iz Splita »Dobar večer ružo moja«, kao i plesovi iz Splita. Predstavili su se i plesovima i pjesmama iz Hercegovine »Kamen goro prozeleni rano« i koreografijom »Hercegovačka poskočica-Linđo«, plesovima i pjesmama Promine »Sve bi svoje stavila u oje«, zatim plesovima iz Makedonije-ženska, plesovima iz istočne Srbije-fragmentima iz koreografije »Tri srpske igre«, Čobanskim nadigravanjem »Trojno«, veselim banatskim plesovima, plesovima i pjesmama Baranje »Volim gajde, nek tambure troje«, mađarskim plesovima iz Szatmara »Szatmari tancok«. Odigrali su i koreografiju »Bunjevačko momačko kolo«, kao i plesove i pjesme iz Međimurja. Premijerno su izvedene dvije koreografije - »Osogovka« muški plesovi iz Makedonije i koreografija »Kriči kriči tiček« plesovi i pjesme Prigorja. Sve koreografije s mladim folklorcima uvježbao je umjetnički voditelj i učitelj pjevanja Davor Dulić. Na ovogodišnjem koncertu članovi Ansambla narodnih plesova i pjesama pokazali su svoje umijeće, tehniku, brzinu i spretnost, kao i ljepotu folklornog pjevanja, te raznolikost nošnje koju posjeduje HKC »Bunjevačko kolo«.      
 Željka Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika