Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Različiti kulturni programi u više gradova

U okviru programa »Dana Matice hrvatske u Bačkoj« koje organizira ogranak Matice hrvatske u Subotici, prošle srijede, 22. studenoga, u vestibilu Gradske kuće otvorena je izložba slika Vladimira Džanka, likovnog umjetnika iz Osijeka. Na ovoj izložbi, koju je otvorila povjesničarka umjetnosti Olga Šram, Džanko se predstavio sa preko četrdeset slika, mahom akvarela ali i radova u kombiniranoj te tehnici gvaša i akrila. Na izloženim djelima umjetnik se bavi primorskim i slavonskim motivima, portretima, ali i apstraktnim pikturalnim rješenjima. 
Vladimir Džanko (1932.) diplomirao je na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beogradu (odsjek slikarstvo) 1963. godine. Imao je više samostalnih, te sudjelovao na mnogim skupnim izložbama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. 
PREDSTAVLJANJE U SOMBORU: U okviru manifestacije, u subotu 25. studenoga, u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Somboru održana je književna tribina »Stoljeća hrvatske književnosti«. Pozdravljajući nazočne i goste predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« Šima Raič ukazao je na značaj obilježavanja 70-te obljetnice djelovanja Društva, a akademik Julijan Tamaš čestitao je jubilej u ime Vojvođanske akademije nauka i umetnosti iz Novog Sada. O višegodišnjoj tradiciji organiziranja književnih tribina u Društvu govorio je Mato Matarić, a o nakladničkoj djelatnosti i aktivnostima članova somborskog Društva Marija Šeremešić.
Biblioteku Matice hrvatske »Stoljeća hrvatske književnosti« predstavili su profesori Ivan Janjić i Ivo Pranjković prenoseći čestitke i potporu središnjice Matice hrvatske iz Zagreba. Biblioteka je jedan od najvećih zahtjevnih poduhvata jer će obuhvatiti  sva značajna i vrijedna djela hrvatske književnosti prema ciklusima stvaranja i vrstama djela, počev od Bašćanske ploče iz vremena vladavine Kralja Zvonimira do danas. Obuhvaćeni će biti  autori koji su pisali hrvatskim jezikom iz Hrvatske, dijaspore i emigracije koji imaju zaokružen i završen opus stvaralaštva, istaknuto je ovom prigodom. 
    Prvo izdanje u okviru ove biblioteke je knjiga Ante Starčevića objavljena 1995. godine, a do sada su objavljeno ukupno 84 knjige. Značajan aspekt ovog nakladničkog poduhvata predstavljaju djela objavljena na jeziku kojim su i pisana, što je, kako je naglašeno, veoma značajno za očuvanje govora i dijalekata, koji su prethodili stvaranju hrvatskog standardnog jezika. Biblioteka »Stoljeća hrvatske književnosti« je sistematičan poduhvat, temeljno zasnovan, sveobuhvatan i stručno organiziran u više redakcijskih razina, čulo se tijekom predstavljanja.
Inače, večer je na veliko zadovoljstvo publike, kazivanjem odabranih tekstova Marulića, Gundulića, Nazora, Ujevića, Matoša, Šimića uveličao i obogatio dramski umjetnik Joško Ševo.
ZNAČAJAN RUKOPIS: U nastavku programa Dana, u ponedjeljak 27. studenoga, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici, o značaju rukopisa »Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata« dr. Matije Evetovića (1894.-1972.), govorili su književnik Milovan Miković i ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici Stevan Mačković.
Riječ je o djelu koje je dr. Evetović završio početkom 1941. godine i koje po svom obujmu i obuhvatu, kako je istaknuo Miković, spada među najznačajnije radove o Hrvatima u Podunavlju. 
Najavljujući skoro objavljivanje ovog djela koje ima 602 stranice u strojopisu i još 187 stranica rukopisa, Miković je naglasio kako je značaj »Kulturne povijesti bunjevačkih i šokačkih Hrvata« u tome što je njezin autor obilazeći veliki broj arhiva i pregledavši više tisuća izvornih dokumenata, prvi stvorio cjelovitu i istinitu predodžbu o Bunjevcima i Šokcima kao dijelu hrvatskoga naroda. Također, kako je dodao, značaj rukopisa čini njegova aktualnost, »budući da je često citirano.«
Povjesničar Stevan Mačković u svome se izlaganju osvrnuo na društveno-političke uvjete u kojima je dr. Evetović živio i stvarao, pojašnjavajući u tom kontekstu pojedine detalje iz autorova života.  
Inače, ovaj se rukopis od 2002. godine u nastavcima objavljuje u časopisu »Klasje naših ravni«, te u posljednje dvije godine redovito u segmentima predstavlja i u okviru programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice.
 
D. B. P. i Z. Č.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika