Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba slika članova Likovnog odjela »Bunjevačko kolo« u Martonošu
 
Sportsko-ribolovački klub »Šaran«, u subotu 2. prosinca, u prostorijama »Kuglane« u Martonošu organizira izložbu slika članova Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. Riječ je izložbi radova nastalih tijekom II. Likovnog susreta pod nazivom »Martonoška tisa«, održanih sredinom lipnja ove godine. Otvorenje je u 14 sati. 
 
Javni satovi tambure
 
U cilju populariziranja tambure, Subotički tamburaški orkestar organizirao je nekoliko javnih satova u osnovnim školama u Subotici. Na ovim satima djeca su imala prigodu upoznati tamburu kao instrument specifične ljepote i neograničenih mogućnosti. U ovome projektu sudjelovala su djeca koja su članovi Subotičkog tamburaškog orkestra, učenici niže Muzičke škole u Subotici, te učenici osnovnih škola koje su do sada posjećene. Javni sat održala je i prof. Sonja Jaramazović, koja je djeci pokušala približiti orkestarsko muziciranje. U drugom polugođu, u planu je obilazak još nekoliko škola, no, dosadašnje zanimanje djece za ovaj instrument, dovoljni je pokazatelj koliko su nam potrebni ovakvi projekti, koji će,  nadamo se, ostvariti svoj željeni cilj.
 
Likovni natječaj na temu »Snovi«
 
U cilju poticanja umjetničkog stvaralaštva mladih i razvijanja likovne kulture lokalne zajednice, Fokus Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo raspisuje Likovni natječaj na temu »Snovi«. 
Natječaj je otvoren do 17. prosinca 2006. godine, a pravo sudjelovanja imaju učenici viših razreda osnovnih škola, srednjoškolci, studenti i postdiplomci s teritorija Općine Subotica. 
Radove sa osnovnim podacima o autoru (ime i prezime, škola, fakultet, kontakt telefon ili e-mail) slati na: FOKUS Fondacija, »Za likovni natječaj«, Matka Vukovića 1., 24000 Subotica ili donijeti osobno svakim radnim danom od 10 do 12 sati. 
Na natječaj se šalju radovi proizvoljne tehnike i dimenzija. 
Radove ocjenjuje stručni Žiri FOKUS Fondacije i najboljim autorima se dodjeljuju novčane nagrade. 
Za prvu nagradu dodjeljuje se 30.000, drugu 20.000, treću 10.000, a četvrtu i petu nagradu po 5.000 dinara. Odluka Žirija je konačna. Radovi koji ne budu potpisani i koji budu pristigli van navedenih rokova neće biti uzeti u razmatranje. 
Pri kraju realizacije konkursa, FOKUS Fondacija će organizirati izložbu na kojoj će prikazati sve pristigle radove. 
 
»Fritzspiel« gostuje u Osijeku
 
Predstava »Fritzspiel« Drame na srpskom jeziku Narodnog kazališta iz Subotice, rađena po tekstu Borisa Senkera, a u režiji Roberta Raponje, gostovat će idućeg petka, 8. prosinca, na »Krležinim danima« u Osijeku. Inače, u okviru repertoara subotičkog Narodnog kazališta, predstava će biti igrana u srijedu 6. prosinca, na sceni Jadran. Početak je u 19 i 30 sati.
Predstavljanje petog sveska Leksikona 
u Zagrebu
 
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Udruge za potporu bačkim Hrvatima, u Zagrebu će danas, u petak 1. prosinca, biti održano predstavljanje petog sveska »Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca«, u izdanju Hrvatskog akademskog društva iz Subotice. Predstavljanje će se održati u velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, na Trgu Stjepana Radića 3., s početkom u 13 sati.
O Leksikonu će govoriti Naco Zelić, pravnik u mirovini, Tomislav Žigmanov, izvršni urednik, Jasna Ivančić, viši leksikograf i urednica u Leksikografskom zavodu »Miroslav Krleža« u Zagrebu i dr. Slaven Bačić, glavni urednik Leksikona. Predstavljanje će voditi Vesna Kukavica, a u umjetničkom dijelu programa nastupit će tenor Marin Kopilović.
 
Godišnji koncert dječjih folklornih 
skupina HKC »Bunjevačko kolo«
 
Godišnji koncert Dječjeg ansambla narodnih plesova i pjesama HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice održat će se u nedjelju, 3. prosinca, u Dvorani sportova u Subotici. Ulaznice za ovaj koncert, po cijeni od 200 dinara, mogu se kupiti u uredu HKC »Bunjevačko kolo« dok će se na dan koncerta prodavati na blagajni Dvorane sportova. Početak koncerta je u 19 i 30 sati.
 
Novi broj »Matice«
 
U novom broju revije Hrvatske matice iseljenika »Matica«, za mjesec studeni, među ostalim, možete čitati o nastupu HMI na međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber u Zagrebu, Trećim susretima književnika hrvatskih manjina u Rovinju, kao i o svečano obilježenom danu rođenja bana Josipa Jelačića, blagdanu hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Novo broj donosi i razgovor s Mirjanom Bohanec Vidović, pomoćnicom ministrice MVPEI, te piše o temama - »Kako se stječe hrvatsko državljanstvo«, »Tržište nekretnina u Hrvatskoj« i »Uzlet hrvatskog maslinarstva«. Također, na stranicama revije možete pročitati i o sastanku hrvatskog premijera Ive Sanadera s američkim predsjednikom Georgeom Bushom u Washingtonu, o statističkim podacima o broju Hrvata u Njemačkoj, kao i o 26. smotri hrvatske kulture u Švedskoj. Tu su i rubrike vijesti iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, iseljeničke vijesti i vijesti iz života hrvatskih manjina, prikazi novih knjiga i glazbenih izdanja, CRORAMA, športske vijesti, te kolumne.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika