Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Intelova vizija
 
Kako Intel vidi buduće procesore, prikazao je na IDF-u (Intel Developer Forum). Za četiri-pet godina novi procesori imat će mikroarkitekturu Tera-Scale multiprocessor koji sadrži veliki broj jezgara. Intel očekuje performanse u teraflopsima. Probni prototipi sadrže 80 jezgara, a svaki procesor ima brzinu jednog teraflopa između jezgara i integrirane SDRAM memorije. Zadaci jezgara mogu biti posebni ili zajednič­ki - svako jezgro može raditi zaseban proces ili u grupi na rješavanju zajedničkih problema. Pojedinačni pro­cesori su puno jednostavnije konstruirani nego današnji procesori i obavljaju jednostavne operacije u po­kretnom zarezu. Ovo je očekivano viđenje budućih procesora visokih performansi, ali predstavlja problem za programere - teško je napisati softver koji će efikasno koristiti multijezgarne procesore. Primjer za to je pro­cesor Cell koji sadrži osam jednostavnih jezgara. Za sada je ovo samo studija, a ostaju mnogi problemi koje treba riješiti (veza između jezgara, brz protok podataka ka periferiji, programiranje procesora, ruter koji povezuje cio sistem, tip veze...). Spominje se i korištenje optičkih (laserskih) veza izme­đu procesora koje su uspješno implementirane na silicijsku podlogu prošle godine. A cilj izgleda ovako: napraviti efikasan procesor sa 80 jezgara (svako radi na 3,1 GHz) koji će biti jednako popularan poput današnjeg Pentium-a i CoreDuo procesora. Prvi radni primjerci očekuju se naredne godine, kada ćemo više znati o tome u kom je pravcu krenuo Intel u razvoju svog »teraprocesora«.
 
Kompjutori sa živim 
stanicama
 
Istraživanja i pokušaji da se sadašnja elektronska kola sa slilicija prebace u neki drugi oblik (recimo, organska kola, optič­ka kola) za sada imaju ograničene rezultate. Proboj bi se mogao desiti sa novim DNA kompjutorom koji su razvili profesorica Joan McDonald i njeni glavni istražitelji suradnici. Ovdje su elektronska kola umjesto u silicij »ugrađena« u DNA. Nazvan MAYAII (Molecular Array of Yes and And logic gate), ovaj projekt pred­stavlja novi korak u razvoju DNA »kompjutora«. Dakako, MAYAII se još uvijek ne može po brzini rada ili upotrebljivosti usporediti sa svojom silicijskom braćom, ali postoji velika mogućnost primjene, na primjer u medicini zbog toga što se može koristiti u fluidima, prije svega, u otkrivanju virusnih oboljenja ili kancera. lako je do primjene potrebno još pet do deset godina razvoja, uloga ovakvih računala bi se lako mo­gla proširiti sa detektiranja na eliminiranje (na primjer stanica kancera) ili na kontrolu i upotrebu insulina kod dijabetičara. Maya II trenutačno ima 100 DNA kola, tj. četiri puta više nego MAYA l od prije tri godine.
 
Coolermaster AOUAGATE Viva
 
Da računalo ne izgleda premoreno i sporo, pobri­nuo se Coolermaster. Novi sustav za hlađenje AOUA­GATE Viva jest zaokruženo rješenje ako želite uvesti vo­du u kompjutor. AOUAGATE Vi­va namijenjen je prije svega za hlađenje dvije video-kartice (SLI ili Crossfire), ali se može lako transformirati i u sustav za hla­đenje CPU (za sve nove Intel ili AMD procesore). Vodeni blok je od bakra, a ugrađen je senzor koji prilagođuje broj obrtaja ventilatora radi boljih perfor­mansi. Ugrađen je i alarmni sustav koji se aktivira kod svake nepredviđene situacije.
 
Glasovanje
 
Stari danski kompjutor za prebrojavanje glasova iz 1980. godine ne­davno je, za­hvaljujući radu nekoliko hackera, dobio sasvim novu ulo­gu. Hackeri su na ovaj prasta­ri stroj koja ima samo 16 KB RAM-a insta­lirali šahovski program, a ka­da im je to dosadilo, original­ni su softver zamijenili svojim programom PowerFraud koji je demonstrirao metode za generiranje lažnih rezultata glasovanja. Ipak, budući da se ovaj stroj još uvijek koristi za pre­brojavanje glasova na glasovanjima, hakeri su bili dovolj­no ljubazni pa su vlasnicima ovog računala objasnili kako su uspjeli preuzeti kontrolu nad kom­pjutorom.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika