Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Wellness postaje standard

Pojam wellness koji se sve više rabi u svakodnevnom životu, a u svijetu vrhunskog turizma postaje gotovo neizbježan standard u ponudama najkvalitetnijih hotelskih sadržaja, još uvijek je, u velikoj mjeri, posve nepoznat najširem puku. U pitanju je izraz nastao kombiniranjem dijelova dviju pojmova, Well being (biti dobro) i fitness (biti u formi) koji forsiranjem dva iznimno važna životna načela, ugodno i vješto rječito spojena, objedinjuju glavni cilj. Skrb za zdravlje i kvalitetan način njegovog održavanja.
WELLNESS DANAŠNJICE: Surovi način življenja u modernoj svakodnevici, koja naprosto »ubija« svojom silovitom rutinom konstant-nih stresnih situacija, inspirirao je stručnjake na ideju o kreiranju novog načina kvalitetnije skrbi, putem efikasnije sanacije mentalnog i tjelesnog zdravlja. Najbolji dokaz općeprihvaćenosti ovakvog načina razmišljanja, koji se praktično bavi postizanjem i održavanjem duševnog mira, uz postizanje što veće razine tjelesne spreme i kondicije u specijaliziranim wellness centrima, su fantastični podaci o respektabilnom povećanju profita od 1990. godine kada je ova već svojevrsna »industrija« ostvarila promet od 450 milijuna USD, do posljednjih podataka iz 2004. godine koji su premašili nevjerojatnu brojku od preko 24,5 milijardi američkih dolara, uz 55 postotno sudjelovanje u ukupnim hotelskim aranžmanima. Hrvatska kao jedna od atraktivnijih europskih, a sve više i svjetskih egzotičnih turističkih destinacija, na vrijeme je prepoznala ovaj trend i danas već postoji šezdesetak specijaliziranih centara na njenom području. 
Jedna od tema na prošlotjednom 4. Forumu menadžera hotelskih kućanstava Srbije, održanom na Paliću, bio je upravo wellness i njegova, sada već, neizostavna uloga u suvremenoj hotelskoj ponudi. Kao uvaženi gosti ovog dvodnevnog stručnog skupa, kao predavači i demonstratori nastupili su i Kristijan Zulle, stručnjak za Wellness iz Opatije i Melita Matasić-Paić, dipl. inž. arhitekture i ovlašteni arhitekt za uređenje hotelskih i wellnes sadržaja.
Melita Matasić – Paić, ovlaštena arhitektica
Sadašnje stanje je puno bolje nego što je bilo prije pet godina, kada se još nije uopće znalo u kojem smjeru će se razvijati tema wellnessa. Danas tako se već cijeli ovaj projekt razvija i kroz državne institucije, recimo konkretno kroz Hrvatsku gospodarsku komoru i njenu grupaciju wellnessa u kojoj rade stručni i operativni timovi iz oblasti projektiranja, marketinga. Svi skupa radimo na formiranju jednog prepoznatljivog standarda za marku hrvatskog wellnessa, i to iz dva konkretna smjera djelovanja. Prvo nastojimo odrediti sve što čini taj standard wellnessa i na što će se sve prilikom investiranja obratiti pozornost, dok drugi aspekt dotiče prob-lem daljnjeg načina održavanja već izgrađenih objekata i načina pravilnog eksploatiranja spomenutih jedinica. Naglasak moga predavanja, ovdje na Paliću, bio je upravo na činjenici kako se više od 90 posto objekata u Hrvatskoj dobilo nakon rekonstruiranja određenih postojećih prostornih jedinica u velikim potencijalima od preko 250 hotela između tri i pet zvjezdica. U bliskoj budućnosti računamo kako će svi hoteli više kategorije uskoro imati ponudu wellnessa, ali i veći broj onih niže kategorizacije, jer ovaj trend izrazito brzo raste. Nažalost, još uvijek postoji problem izgradnje potpuno novih objekata isključivo za ovu namjenu i on se krije u brojnim ograničavajućim elementima zaštite obalnog pojasa na idealnim lokacijama potrebitim za ovaj vid ekskluzivne turističke ponude. Želja je da prirodne i ambijentalne cjeline budu iskorištene na najbolji i najkvalitetniji mogući način, ali će taj postupak ipak ići vrlo sporo.
Kristijan Zulle, stručnjak za Wellness
Osobno smatram kako bilo koji moderni hotel koji želi dovesti ljude na odmor, je danas obvezan imati wellness ponudu u odgovarajućem centru pratećeg sadržaja. Vrlo brzo će se na turističkom tržištu pokazati kako će hotel bez ove ponude vrlo teško konkurirati hotelu s wellnessom u svojoj ponudi. Wellness, već sam po sebi svojoj raznovrsnoj ponudi iznimno privlači ljude, osobito vodeni dio u vidu bazena, jacuzzija, whirlpoola, sauna i cijela priča je vrlo interesantna i atraktivna modernom čovjeku koji ovim putem nastoji pobjeći od frenetičnog ritma suvremenog, stresnoga života. Iznimno važna značajka cijelog ovog organiziranog sustava specijalizirane vrhunske ponude, tiče se i mogućnostima efektivnog produljenja turističke sezone, osobito u pred i podsezoni, jer su upravo wellness paketi najatraktivniji izvan udarne špice u sedmom i osmom mjesecu. U ponudi ovog načina kombiniranja odmora i skrbi za zdravlje dominiraju kraći, najčešće trodnevni aranžmani (petak, subota, nedjelja), tijekom kojih se nastoji efektno spojiti relaksacija i skrb za mentalno i tjelesno zdravlje. Glede mog dolaska na ovaj stručni skup, mogu osobno kazati kako sam vrlo zadovoljan masovnošću odaziva i iznimnoj zainteresiranosti svih sudionika za unapređenje wellness u njihovim hotelskim sredinama. 
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika