Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Značajan projekt za žitelje Bačkog Brega
Put u bolja vremena
BAČKI BREG – Predsjednik Općine Sombor Jovan Slavković otvorio je u srijedu 15. studenoga novu cestu u Bačkom Bregu, koja prolazi kroz šumu i vodi u polja. Sredstva za izgradnju ceste duge dva kilometra dobivena su od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i od Općine Sombor. Cjelokupna investicija je stajala 9.867.329 dinara, a izgradnja je povjerena »Sombor putevima« koji su odabrani kao najpovoljniji ponuđači radova na tenderu. 
»Ovo je cesta koja nije bila primjerena za uporabu, a za potrebe ovih žitelja je od velikog značaja. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Općina i Mjesna zajednica su zajedno  sudjelovali u značajnom projektu i sad imamo rezultat da ljudi koriste dva kilometra lijepe dionice«, rekao je predsjednik Slavković te dodao: »Nadam se da je ovo samo početak čitavoga niza dobrih projekata koji će ovu zajednicu unaprijediti i učiniti je dostojnom sa svima nama da granica koja ovdje postoji bude jednoga dana izbrisana i da počnemo živjeti životom dostojnih ljudi. Ja vam čestitam na ovome i nadam se da će  ova cesta simbolički biti put u bolja vremena.«
Otvorenju ceste nazočili su i tehnički direktor »Sombor puteva« Miodrag Zlatković, predstavnik poljoprivredne zadruge »Orion« Marko Vojnović, članovi Savjeta Mjesne zajednice Bački Breg s predsjednikom Željkom Ilićem, mještani Bačkog Brega i djeca u šokačkim narodnim nošnjama. Nakon otvorenja ceste u restoranu »Košuta« priređen je domjenak.
Z. Gorjanac
 
 
U župi sv. Jurja
Misa zahvalnica za ovogodišnje plodove
GOLUBINCI – Župna crkva sv. Jurja u Golubincima u nedjelju 19. studenoga bila je puna vjernika koji su se okupili na misi zahvalnici molitvom zahvaliti Bogu za plodove koje su ubrali u protekloj godini. Crkva je u nedjelju bila prekrasno ukrašena i puna svih vrsta plodova koji rastu u Golubinačkom polju. Misno slavlje predvodio je golubinački župnik vlč. Ivica Damjanović koji je u svojoj propovjedi istaknuo: »Pokraj vrijednih ruku koje su potrebne da bi se posijalo, obradilo i na koncu ubirali plodovi, potrebno je zahvaliti i Bogu za sunce, kišu, vremenske uvjete koji su pogodovali da godina bude blagorodna.« 
Zemlju, vodu, kruh, vino i plodove s golubinačkih polja na blagoslov su prinosili mladi iz Folklornog odjela HKPD »Tomislav«. Cijelu misu otpjevao je Tamburaški odjel »Tomislava« skupa s vokalnom solisticom Dubravkom Ćaćić pod  ravnanjem Ilije Žarkovića. Na kraju mise vlč. Ivica Damjanović zahvalio se svima koji su  uređivali crkvu i svima koji su sudjelovali i pridonijeli da ovo bude prava zahvala Bogu. »Lijepo je kad je crkva puna i kad je župa živa i kad župa živi«, rekao je vlč. Damjanović. Misa je završena himnom svetom Jurju koju je napisao i uglazbio  Ilija Žarković. 
I. R.
 
 
Pripreme  nogometne reprezentacije vojvođanskih Hrvata
Gostovanje u Vinkovcima
Nogometna reprezentacija vojvođanskih Hrvata odigrala je prošloga tjedna još jedan prijateljski trening susret u okviru priprema za Europsko prvenstvo hrvatskih manjinskih reprezentacija i klubova. Ovoga puta je domaćin i protivnik bila prvoligaška momčad Cibalie iz Vinkovaca koja je zaigravši u punom sastavu slavila pobjedu od 3:0, ali i ovoga puta rezultat  nije bio u prvom planu, osobito protiv objektivno mnogo jače profesionalne momčadi, već daljnje uigravanje budućeg sastava pred važne kvalifikacijske nastupe na izbornom natjecanju u Splitu.
D. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika