Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjaj elitne sajamske priredbe

Od 16. do 19. studenoga održana je 11. Međunarodna izložba zlatarstva, urarstva i optike. To su, inače, u svijetu elitne sajamske priredbe, te ova izložba pod nazivom »Sjaj« prati taj trend. Svake godine sve je bogatija i raznovrsnija ponuda domaćih i inozemnih sudionika, a tako je bilo i ove godine, uz osnovno obilježje glamura, raskoši i sjaja nakita te promocije modela svjetskih proizvođača naočala i satova, kao i opreme za zlatare i optičarsku struku.
OKO STOTINU IZLAGAČA: U novosadskoj dvorani »Master« nastupilo je oko 100 izlagača iz Srbije, Grčke, Turske, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Maroka i Velike Britanije koji su publici predstavili zlatni i srebrni nakit, bižuteriju, satove i naočale. Tijekom četiri dana bilo je organizirano i nekoliko stručnih skupova na kojima su se zlatari mogli upoznati s najnovijim tendencijama u toj oblasti. Bio je, također, predstavljen i drugi broj lista »Zlato, nakit i dragocjenosti«, o čemu je govorio glavni urednik tog izdanja Đorđe Stamenković.
Dijamanti, drago i poludrago kamenje, zlatni, srebrni i nakit u kombinaciji s dragim i poludragim kamenjem, staklene perle, sintetsko kamenje, oprema i alati za zlatarstvo, procjene vrijednosti nakita, informacije o održavanju i savjeti za kupovinu nakita – bili su glavni sadržaji ovogodišnje izložbe zlatarstva.
Predstavio se Savez udruga zlatara Srbije, iz sljedećih gradova: Novog Sada, Beograda, Niša, Nove Pazove, Srijemske Mitrovice, Rume i Bora. 
HRVATSKI IZLAGAČI: Iz Hrvatske su se predstavile zlatara »Križek« iz Zagreba, iz Rijeke »Dominika Elizabeta« i iz Vukovara Zlatarski obrt »Rim«, te kao posebna atrakcija i po prvi puta ovdje, nakit od čelika, tvrtke »Trinitas«. U razgovoru s gospodinom Križekom doznali smo da su oni po prvi puta ovdje izložili ogrlicu od zlatnih zrna – »peružinu« koja pripada nakitu dubrovačkog kraja. Ova ogrlica je bila i najskuplji nakit izložen na ovom sajmu. Za ovaj su proizvod dobili i certifikat od Hrvatske gospodarske komore kao izvorni hrvatski proizvod. Predstavnik »Trinitas« d.o.o. iz Zagreba Mario Galić objasnio nam je da se oni po prvi put pojavljuju u Novom Sadu na ovakvoj manifestaciji. Nakit od čelika, čime su se oni predstavili, uistinu je osobit, a mnogim posjetiteljima bilo je žao što nisu mogli i kupiti ovaj nakit, jer je nakit bio samo za izložbu a ne i za prodaju. Tako je uostalom bilo i na gotovo svim štandovima, točnije nije bilo prodaje. 
Turske zlatare predstavili su gosti iz Istanbula: Gazi Gold Jewelery, Onder Gold i Ipekyolu Jewelery. Iz Grčke su tu bili Varsakis Vasilis i M. Efstathiou iz Atene. Pet skopskih zlatarni predstavile su se u organizaciji makedonske Zanatske komore. Minerale i kristale izložili su gosti iz Maroka.
Naočale i dioptrijske okvire predstavila je Alba Lens iz Beograda, okvire za naočale i futrole izložio je Italy Line iz Novog Sada. Optičku opremu prezentirao je slovenački E-Lab iz Ljubljane. Na sajmu su sudjelovali i Rolling Eyewear, Banoptic i Company Topy iz Beograda, Opticline iz Subotice i Optovision iz  Novog Sada.
Najnovije modele ručnih satova izložilo je više izlagača među kojima i Condor Group iz Velike Britanije. Pored ručnih satova bili su izloženi budilnici, zidni satovi, štoperice, kaiševi za satove, ali i alati za urarstvo i ambalaža.
Igor Kušeta
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika