Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ispunjena posljednja želja velikog donatora

Baš na ovaj dan, 24.  studenoga  1989. godine, umro je dr. Vinko Perčić, vrsni liječnik, gastroenterolog, istraživač, znanstvenik, pokretač, organizator i animator u svijetu afirmiranih Internističkih dana u Subotici, strasni ljubitelj umjetnosti, veliki i predani kolekcionar koji je sakupio  mnoštvo izvanredno vrijednih djela likovne i primijenjene umjetnosti.
Ne kanimo ovom prilikom podrobnije se baviti likom i djelom našeg velikana, niti dramatičnim obratima koji su ga pratili tijekom njegova života, jer smo o tome već u više navrata pisali i govorili. Namjera nam je čitateljstvo, a i širu javnost, podsjetiti samo na to kako je tek ove godine konačno ostvarena posljednja želja dr. Vinka Perčića, sadržana u ugovoru sklopljenom sa Skupštinom Općine tri dana pred smrt (21. studenoga 1989.), kojim je dio svojih umjetnina predano sakupljanih desetljećima, zajedno s mobilijama i dijelom zgrade u kojoj je živio, darovao gradu Subotici. 
U spomenutom se ugovoru, naime, izričito kaže: »Darodavac (dr. Vinko Perčić) darovanu imovinu daruje pod uvjetom da se ona tretira kao zasebna cjelina i koristi kao javna spomenička vrijednost za kulturne i znanstvene potrebe pod imenom Zavičajna galerija dr. Vinka Perčića.«
Ta posljednja želja dr. Perčića time je djelomice ispunjena 5. svibnja 1996., kada je u njegovom domu (ulica Maksima Gorkog 22), otvorena Galerija s postavkom samo dijela legata dr. Vinka Perčića; djelovala je u sklopu subotičkog Gradskog muzeja.
Trebalo je proći bezmalo jedno desetljeće pa da se status Zavičajne galerije dr. Vinko Perčić suštinski izmijeni. To je učinjeno na sjednici Skupštine Općine održanoj 27. lipnja 2006. godine, kada su vijećnici jednoglasno donijeli odluku o osnivanju Zavičajne galerije dr. Vinko Perčić kao samostalne ustanove.
Bio je to znak dubokog razumijevanja sazrelog ne samo u svakom vijećniku osobno, nego i u Skupštini Općine kao cjelini. Konačno se razumjela, shvatila i u praksi realizirala plemenita poruka primarijusa dr. Vinka Perčića. Time je ujedno ispravljena jedna kobna zabluda, a još više pogreška zbog koje je jedan značajan, možda najvredniji dio ostavštine našeg velikog sugrađanina, dr. Vinka Perčića, otišao nepovratno van granica Subotice.
 
mr. Milka Mikuška
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika