Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Održana izborna skupština HKUPD »Dukat« 
Za predsjednika Društva izabran Pavle Pejčić
VAJSKA – Rukovodstvo HKUPD »Dukat« u iduće četiri godine činit će predsjednik Pavle Pejčić, dopredsjednik i tajnik Ivica Straćinski i blagajnik (rizničar) Luka Iličić, koji će ujedno biti i članovi Predsjedništva uz Anu Dumendžić, Josipa Kovača, Mariju Ihas i Ljubicu Kitanović, odlučeno je na četvrtoj izbornoj skupštini HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani, održanoj prošle subote, 18. studenoga, u prostorijama župnog ureda u Vajskoj.
Za članove Nadzornog odbora izabrani su Pavle Begov (predsjednik), Anđelka Hegediš i Snežana Biber, a za članove Organizacijskog odbora Društva Steva Hegediš, Saša Mirosavljev, Vlada Hegediš, Andrija Kovač, Branko Adamović i Željko Hiršman. 
Skupštini je nazočilo 29 članova s pravom glasa koji su jednoglasno prihvatili izvješće o radu udruge u protekloj godini koje je podnio predsjednik Pavle Pejčić. Ovom prigodom on se zahvalio svima koji su pridonijeli uspjehu HKUPD-a, što se, kako je istaknuo, vidi i po postignutim rezultatima.
Također, Skupština je prihvatila financijsko izvješće, te prijedlog o financijskom i godišnjem planu rada za sljedeću godinu.   
P. P.
 
 
Tamburaška sekcija HKPD »Jelačić«
Pripreme za Božićni koncert
PETROVARADIN – Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Jelačić« iz Petrovaradina, uz ostale, ima i Tamburašku sekciju. Prošli tjedan smo bili u prostorijama HKPD »Jelačić« u posjetu u vrijeme probe Tamburaške sekcije ovog društva. 
Sekcija je počela s radom ove godine, početkom mjeseca svibnja. Polaznike podučava profesor Stevan Mošo. Tamburaška sekcija ima 15 polaznika, a najmlađi  su Damir Pandža i Tomislav Valo, učenici šestog razreda osnovne škole. Od instrumenata na kojima se polaznici obučavaju, tu su primovi, kontre i bas. Kako je sjedište Društva u Petrovaradinu, tako su i polaznici većinom Petrovaradinci, te iz susjedne Srijemske Kamenice, Srijemskih Karlovaca i Čerevića. Probe se održavaju dva puta na tjedan, utorkom i petkom u prostorijama Centra mladih Srijema. Uglavnom se uče svirati skladbe hrvatskih autora iz Srijema i Slavonije. 
Polaznici prvi nastup planiraju za tradicionalni Božićni koncert u Petrovaradinu, na kojemu se predstavljaju tradicije i običaji u Srijemu tijekom božićnih blagdana. Mogućno je također da se od polaznika okupe zainteresirani, pa da formiraju  tamburaški sastav i da onda Petrovaradinom, ali i diljem Srijema, kao nekoć, »svira tamburaška banda«.
I. Kušeta
 
 
Svečana misa u Maloj Bosni 
Obljetnica crkve Presvetog Trojstva
MALA BOSNA – Svečanom svetom misom koju je predvodio biskup msgr. dr. Ivan Penzeš, uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Ivana Sabadkaija i više svećenika subotičke biskupije, u nedjelju 19. studenoga u Maloj Bosni svečano je obilježena 75. obljetnica od izgradnje crkve Presvetog Trojstva. 
    Na kraju svečane mise djeca i mladi iz ove župe priredili su kraći program, tijekom koga su kazivala stihove, te uz pratnju tamburaša, izvela nekoliko prigodnih pjesama. Djecu su pripremile Marina Kovač i Zorica Bašić Palković, učiteljice OŠ »Ivan Milutinović« u Maloj Bosni, te Nela Skenderović, koja je pripremila tamburaše. Prema pojedinim procjenama, obilježavanju je nazočilo oko 350 vjernika. Proslavi su, između ostalih, nazočili i generalni konzul Republike Hrvatske Davor Vidiš i dopredsjednik subotičke Općine i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić. 
    Proslava je nastavljena u vjeronaučnoj dvorani, gdje je priređeno druženje koje su organizirali članovi Pastoralnog vijeća ove župe. 
     Inače, proslavi je prethodila trodnevica, tijekom koje su propovijedi držali svećenici rodom iz ovog mjesta - Andrija Anišić, Antun Kopilović i Josip Kujundžić. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika