Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rijetko svijetla točka moderne komedije

Sacha Baron Cohen je jedan od najboljih komičara danas, ako ne i najbolji. Ne brinite ako vam ovo ime ne zvuči poznato (možda se malo i možete zabrinuti), jer sigurno ste čuli barem za jedan od njegova tri alter ega: Bruno, Borat i Ali G. Predmet ovog teksta je film »Borat, kulturno proučavanje Amerike za dobrobit slavne nacije Kazahstana« iz čega zaključujete da ćete saznati ponešto o Boratu, a koga zanimaju druga dvojica (a trebalo bi svakog da zanimaju), neka potraži informacije na internetu.
Borat Sagdiyev je nastao na osnovu jednog ranijeg Baronovog lika, albanskog TV novinara po imenu Kristo, a moguće je i pod utjecajem Mahira, stvarnog novinara iz Turske, čovjeka koji je uz pomoć interneta postao poznat širom svijeta i stekao obožavaoce kao što su Madonna, Bill Gates i slične slavne ličnosti. Borat se redovno pojavljivao u šou programu Sache Barona Cohena »Da Ali G. Show«, uz skečeve zasnovane na Boratovom ekscesnom ponašanju i reakcijama pojedinaca u njegovoj blizini koji nisu znali o čemu se radi. Kako je šou imao velikog uspjeha u Britaniji, a kasnije i širom svijeta, popularnost Borata je narasla do te mjere da su mu hollywoodski moćnici odobrili dugometražni dokumentarni film.
KOENOV HUMOR: Film »Borat, kulturno proučavanje Amerike za dobrobit slavne nacije Kazahstana« nije klasični dokumentarac, on je »mockumentary« – dokumentarni film koji ima iscenirane i često do tančina izrežirane dijelove za koje se tvrdi da su realni dokumentarni snimci što se »potvrđuje« stilom snimanja. Film je snimljen besprijekorno i preporučljivo je gledanje u kinu iako nema specijalnih efekata ili masovnih scena, naprotiv sve je vrlo komorno i tehnički »loše urađeno«. Ipak teško da će vam Divx ili DVD približiti senzibilitet filma koji je ostvaren. U filmu Borat Sagdiyev, novinar iz Kazahstana, dolazi u S. A. D. kako bi istražio način življenja u Americi. U hotelu u New Yorku gledajući »Čuvare plaže« Borat se zaljubljuje u C. J. Parker (Pamela Anderson) i kupuje kombi kako bi otišao do Laja i oženio je na tradicionalni kazahtanski način. Na svom putu on susreće mnoge ljude i suprotstavlja njegovu kulturološku pozadinu njihovoj. 
Tako dolazi u »sukob« s društvom veterana feminizma, hip-hop ekipom iz geta, raznim političarima, ali i gomilom drugih ljudi koje susreće na ulici. Njegovi intervjui ili neformalni razgovori su do te mjere genijalni da i pored smrtne ozbiljnosti svih sugovornika (glavno Koenovo oružje) publika ne može doći do daha od smijeha. Kako se u filmu kroz razgovore iznose mnoge netočne informacije i čak uvredljive izjave na račun Kazahstana, Amerike, Židova, žena, homoseksualaca itd., film je naišao na brojne osude, a čak je i zabranjen u Rusiji. 
KOMEDIJA: S druge strane, kritika je oduševljeno dočekala film, shvativši Koenov humor, uz hvalospjeve koji niču ne sve strane. Kako sam Koen kaže: »Kako je on (Borat) sam antisemita, on dozvoljava drugim ljudima da spuste gard i otkriju sopstvene predrasude, bez obzira na to je li u pitanju antisemitizam ili prihvatanje antisemitizma« i nastavlja, »šala nije na račun Kazahstana, šala je na račun onih koji vjeruju da Kazahstan kakav ja opisujem može da postoji.« Čini se da što više kontraverze Borat izaziva, publika ga sve više voli, tako da je već tri nedjelje film prvi na box office listama širom Amerike. Po mnogima (kao i po autoru ovog teksta), Koenu se smiješi Oscar na što je Borat izjavio: »Ako osvojim Oscara staviću ga pored nagrade koju sam dobio na Centralnoazijskim igrama za gađanje Roma kamenjem s 200 metara«. O samom filmu i nije mnogo rečeno, ali i nema potrebe. Važno je da ste bar malo osjetili ukus prefinjene i istovremeno vulgarne, genijalne i mediokritetske komedije u ovom lijepo strukturiranom dokumentarnom filmu, a ostalo će vam reći Borat.  
M. Šokčić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika