Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina sudjelovalo na smotri pjevačkih zborova u Županji
Nastup donio i nova poznanstva
U prošli petak, 17. studenoga, u Županji je održana Smotra pjevačkih zborova, na kojoj je nastupio i pjevački zbor HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina. 
Ove večeri, koja je priređena u dvorani KUD-a »Kristal – Sladorana«, nazočnima se obratio i predsjednik HKPD »Jelačić« Petar Barbek, koji se zahvalio  domaćinima na pozivu, te s njima ujedno i razmijenio prigodne darove. Nakon kraćeg predstavljanja svih sudionika, prvi su nastupili domaćini – Mješoviti pjevački zbor (MPZ) KUD-a »Kristal – Sladorana« iz Županje. Otpjevali su »Cantate Domino«, potom »Kog ste vidjeli pastiri« od F. Lederera i na koncu od autora I. Badurina, F. Bilić, A. Baša »Da te mogu pismom zvati« (solist Damir Juzbašić). 
Drugi su nastupili MPZ KUD-a »Graničar«  iz  Garešnice. Predstavili su se skladbom »Hvalite Gospoda« autora Vlade Sunka; solistica Ivana Gereci izvela je i drugu skladbu od Domagoja Markulina »Panis Angelicus«, zatim od autora M. Poklepovića »Majko naša« i od Josipa Kaplana »Lepo naše ravno polje«. HKPD »Tomislav« iz Cernika predstavio se sa skladbom »Čižme Moje« od Dubravka Šefa, zatim s »Piva klapa ispo’volta« od Zvonimira Slavičeka i od Branka Starca »Daj Kato«. Četvrti po redu nastupili su MZ HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina. Prvo su se predstavili sa »Glasna jasna« Ivana pl. Zajca, potom Ilije Okrugića – Sremca »Jel bolje braćo draga«, (solist Miroslav Klašnja). Zatim su izveli kratke fragmente iz »Petrovaradinske svite« autora Stanislava Prepreka i na koncu od Nikole Miroševića »Da li znaš«. 
Iz Nove Gradiške pristigao je zbor HPD-a »Graničar«, koji je izveo četiri skladbe i to »Novi svijet« A. Dvoraka, »Uns’re kleine nachtmusic« od W. A. Mozarta, »Galeb i ja« od Zdenka Runjića i »Daj Kato« autora Branka Starca. Na koncu se predstavilo i posljednje društvo i to MPZ HORKUD-a »Golub« iz Bjelovara, sa također četiri izvedbe, »Ave Maria« od Ivana pl. Zajca, narodnom »Lepo naše ravno polje«, »Ča je more« od Ivana Matetića Ronjgova  i »Čardaš« E. Cosettoa.
Nakon nastupa zborova, na pozornicu je izašao tamburaški sastav KUD-a »Kristal – Sladorana«, koji je goste i publiku zabavljao do kasno u noć. Gosti su ovo druženje iskoristili za međusobno upoznavanje, pa su se tako predstavnici HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina dogovorili o suradnji s HPD-om »Graničar« iz Nove Gradiške i sa HORKUD-om »Golub« iz Bjelovara. 
 
I. K.
 
 
Najava godišnjih koncerata folkloraca HKC »Bunjevačko kolo« 
Pregled ovogodišnjeg rada
 
Članovi ovoga ansambla i ove godine spremaju iznenađenje za svoju publiku, 
a to je premijerno izvođenje nekoliko koreografija
 
Ansambl narodnih plesova i pjesama HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice i ove godine priprema svoje godišnje koncerte. U odnosu na prijašnje godine njihov prvi reprezentativni ansambl održat će samo jedan koncert, a na programu, koji će se održati u dvorani Centra u subotu 25. studenoga, naći će se osamnaest točaka. Kako je i uobičajeno članovi ovoga ansambla i ove godine spremaju iznenađenje za svoju publiku, a to je premijerno izvođenje nekoliko koreografija. »Specifičnost koja nas očekuje na ovome koncertu je to što će na njemu biti nazočna komisija CIOFF-ove udruge. CIOFF je velika, svjetska obitelj folklora, ta je udruga u koje su uključeni najbolji svjetski folklorni ansambli. Ako zadovoljimo njihove kriterije i mi bismo mogli postati član te velike obitelji. Sigurno je da ćemo dati sve od sebe da zadovoljimo njihove kriterije, a svakako da to bude i na zadovoljstvo naše publike«, rekao je Davor Dulić, umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama. 
Samo tjedan dana kasnije, 3. prosinca, u Dvorani sportova u Subotici održat će se godišnji koncert dječjeg ansambla na kojem će nastupiti oko 350 djece. Na programu će se naći zanimljive koreografije koje su prilagođene djeci, njihovim sposobnostima i uzrastu. »Već nekoliko godine radimo dječji program po uzrastu i mogućnostima, te djeca igraju one koreografije za koje su sazrela. S djecom se radi na drugačiji, njima jednostavniji način, pedagoškim pristupom. Pokraj folklora s njima radimo i pjevanje i sviranje, tako da djeca kod nas dobivaju puno više od običnog folklora« kaže Dulić. Članovi dječjeg ansambla pozivaju roditelje i djecu, svoje vršnjake, koji nisu uključeni u rad ovoga odjela, da dođu i pogledaju što su oni naučili.  
 
Ž. Vukov
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika