Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sumiranje rada u protekloj godini

U subotu 18. studenoga, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo »Stanislav Preprek« iz Novog Sada održalo je svoju prvu Godišnju skupštinu, u dvorani slovačkog KUD-a »Šafarik«. Ovom značajnom događaju, ne samo za sam HKUPD »Stanislav Preprek« već i za zajednicu, budući da je poslije 60 godina ponovno okupljen u velikom broju hrvatski nacionalni korpus u Novom Sadu, uz potporu prijatelja ostalih nacionalnosti koje žive u Novom Sadu odnosno Vojvodini, nazočili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, župnik crkve Imena Marijina (novosadske Katedrale) Goran Jovićić,  član gradskog Savjeta za nacionalne manjine Branko Pereža, predsjednik Savjeta MZ Petrovaradin Petar Mudri, te gosti iz Vinkovaca s predsjednikom Udruge bačkih Hrvata u RH, Zdenkom Bundićem.
Na početku formalnog dijela Skupštine potpredsjednica Društva Dragana Popov pozvala je nazočne minutom šutnje odati počast uvaženom članu hrvatske zajednice Franji Vujkovu. 
POTPORA DRUŠTVU: Obraćajući se nazočnima, generalni konzul Davor Vidiš dao je podršku Društvu te izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja nazočnih i poželio uspješan rad kako na Skupštini tako i u narednom periodu, dok je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić i ukazao na mogućnost proširenja članstva budući da je na proteklim izborima u Novom Sadu oko 900 ljudi dalo podršku jedinoj hrvatskoj političkoj partiji u Vojvodini. Par riječi kazao je i predsjednik MZ Petrovaradin Petar Mudri, prisjećajući se školskih dana u vrijeme dok je Stanislav Preprek bio uposlen u knjižnici koju je Mudri, tada školarac u ondašnjoj OŠ »Vladimir Nazor«, redovito posjećivao, kao i susreta s njim, ističući koliko je Preprek bio veliki ljubitelj, poznavatelj i poštovatelj knjige. 
SKUPŠTINA: Tijekom radnog dijela Skupštine nakon utvrđenog kvoruma, na prvoj točki dnevnog reda izabrano je radno predsjedništvo Skupštine u sastavu: predsjednik Marjan Piljić, potpredsjednik Vladimir Vučinac i zapisničarka Dragana Duvnjak, što je većinom glasova prihvaćeno. Druga točka dnevnog reda bila je posvećena smjeni starih i izboru nova tri člana Predsjedništva Društva budući da su se osnivači i članovi Predsjedništva, Branka Dačević, Mića Čičovac i Danijela Čičovac uslijed razmimoilaženja u stajalištima s ostalim članovima Predsjedništva, isključili iz rada tog tijela. Njihova smjena je većinom glasova prihvaćena, a prijedlozi za nove članove: Mladen Nikšić, Dragica Ramljak i Jelisaveta Buljovčić Vučetić, prihvaćeni su većinom glasova. 
IZVJEŠĆE O RADU: Izvješće o radu Društva za proteklu godinu prezentirala je Dragana Popov, istaknuvši osnutak i aktivnosti sekcija i klubova pri Društvu. Pokraj članstva literarne sekcije u Zavodu za kulturu Vojvodine (ZKV) čime se prvi put u povijesti ZKV-a čuje hrvatski jezik i čita hrvatska riječ, te mogućnosti pokretanja Škole hrvatskog jezika u suradnji s HNV-om, Popov je istaknula rad dramske sekcije na kazališnoj predstavi »Atentatori« i osnutak Kluba mladih kao mjesta kroz koje će mlađa populacija imati mogućnost artikulirati rad. Popov je podnijela i financijsko izvješće za proteklu poresku godinu, koje je prihvaćeno većinom glasova. Nakon radnog djela skupštine, predsjednica Društva Zdenka Popov uručila je zahvalnicu profesoru Đuri Rajkoviću za očuvanje glazbenog i literarnog naslijeđa stvaraoca čije ime baštinimo.
Kako Skupština ne bi protekla samo u radnom ozračju, Društvo je upriličilo kulturno-umjetnički program u kojemu su pokraj recitatora, članova Društva – Marijana Sabljaka, Mladena Nikšića, Marije Rimar i Marije Vučinac, sudjelovali i gosti, židovski mješoviti zbor »Hašira«, tamburaški sastav iz Iloka »Srijemačko srce« i mješoviti zbor »Ison« u čijem su sastavu i članovi HKUPD »Stanislav Preprek«. Prvu Godišnju skupštinu HKUPD »Stanislav Preprek«, osim ovoga tjednika, popratili su i lokalna televizijska postaja Kanal 9 i »Građanski list«.
N. V.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika