Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jednom naučeno, nikad zaboravljeno

U nedjelju 19. studenoga, treći put zaredom okupili su se veterani folklora grada Subotice. Koncert, koji nosi naziv »Između uvijek i nikad«, poklonili su gradu i svojoj vjernoj publici, koja ih je pratila dugi niz godina. 
Ove godine organizator i nositelj programa bio je HKC »Bunjevačko kolo«, gdje se i održao ovaj koncert. 
»Prije tri godine rodila se ideja da se veterani folklora grada Subotice jednom godišnje susretnu i prirede jedan zajednički koncert. Ovakvi koncerti zahtijevaju puno odricanja i žrtava, jer je većina izvođača izvan kondicije, a naravno, svi su i sa životnim obvezama. Svake godine se mijenja domaćin, koji je ujedno i nositelj programa, a na koncertu ima mogućnost nazočne upoznati s radom svoga društva«, rekao je Davor Dulić, umjetnički voditelj folklornog odjela ovoga Centra. 
Pokraj domaćina nastupili su veterani KUD »Aleksandrovo« iz Subotice, koji su se predstavili s plesovima iz Bosne »Tešanka« i plesovima iz Banata »Momačko nadigravanje«, čiji je koreograf  Mihajlo Takač-Čombe.  KUD »Jedinstvo-egység« iz Bajmoka predstavilo se s dvije točke – mađarskim i bunjevačkim plesovima, koreografa Antala Poljaka. Veterani OKUD »Mladost« iz Subotice, predstavili su se Vlaškim plesovima i »Makedonijom« koreografa  Dragomira Vukovića Kljace, dok su se domaćini predstavili s pet koreografija: šokačkim plesovima – koreografa Ivana Pešuta, rusinskim plesovima, čiji je koreograf Silvestar Gaća, plesovima iz Makedonije Dese Đorđević, te koreografijom »Trojno« – čobansko nadigravanje – Dobrivoja Putnika i »Bunjevačkim momačkim kolom« koreografa Stevana Tonkovića-Pipuša. 
U sklopu programa nazočni su upoznati s radom i poviješću HKC »Bunjevačko kolo«, a osobito s ansamblom narodnih plesova i pjesama ovoga Centra. 
Iako je ovaj koncert okupio nekoliko veterana folklora, koji su se odazvali i nastupili, okupili su i svoju vjernu publiku, u kojoj je zasigurno bilo još veterana koji se ove godine nisu uključili u program. No, pokraj ustaljene publike, tu je bila i nova publika, novi naraštaji, djeca, koja su s radošću i ushićenjem pratila nastup svojih roditelja.   
Željka Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika