Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povezivanje umjetnika s ciljem promicanja kulture

Koncertom Subotičkog tamburaškog orkestra pod ravnanjem Stipana Jaramazovića, uz koji su nastupili i vokalni solisti Antun Letić - Nune, Josip Francišković i Antonija Piuković, u ponedjeljak 20. studenoga počeli su »Dani Matice hrvatske u Bačkoj«, u okviru kojih će do 31. prosinca u Subotici i Somboru biti priređen niz književnih i likovnih programa.
Otvarajući ovu manifestaciju, ispred organizatora - ogranka Matice hrvatske u Subotici -nazočnima u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici, obratio se predsjednik Stipan Stantić, koji je podsjetio kako je ogranak još od osnutka 1995. godine (tada još kao Bunjevačka matica) nastojao djelovati na promicanju kulture na ovim prostorima. 
»Dani Matice nisu samo dani ogranka u Subotici nego i dani kulture hrvatske zajednice u Vojvodini, konačno održavaju se i u Somboru. Iako smo željeli da budu i u drugim mjestima, za to ćemo morati sačekati drugu prigodu, jer želje su jedno, a mogućnosti drugo«, naglasio je Stantić. 
PREDSTAVLJANE OSJEČANA: Budući da je manifestacija ove godine u znaku suradnje dvaju gradova i ogranaka Matice hrvatske - Osijeka i Subotice, u utorak, 21. studenoga, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici održano je predstavljanje osječkog ogranka Matice hrvatske o čijem je radu govorila predsjednica ogranka Helena Sablić Tomić. U okviru večeri subotičkoj su se publici predstavila i dva osječka književnika prof. dr. Bogdan Mesinger koji je čitao ulomke iz dvije svoje knjige pjesama, te tajnik osječkog ogranka Matice hrvatske Josip Cvenić, koji je pokraj čitanja pjesama iz još neobjavljene zbirke, u svojstvu urednika ujedno i predstavio časopis »Književna revija«. Predstavnici dvaju ogranaka ovom su se prigodom dogovorili o budućoj suradnji, čemu će u narednom razdoblju, kako je istaknuto, pridonijeti još intenzivniji međusobni susreti. 
U dosadašnjem tijeku Dana, a kako je najavljeno, u srijedu 22. studenoga, u vestibilu Gradske kuće otvorena je i izložba akvarela Vladimira Džanka, likovnog umjetnika iz Osijeka. 
DALJNJI PROGRAM: Program se nastavlja u subotu 25. studenoga, predstavljanjem biblioteke »Stoljeća hrvatske književnosti« u prostorijama HKUD-a »Vladimir Nazor« u Somboru, s početkom u 20 sati. O spomenutoj biblioteci Nakladnog zavoda Matice hrvatske, ovom prigodom govorit će prof. dr. sc. Ivo Pranjković; izabrane će tekstove interpretirati Joško Ševo, a program će voditi Ivan Janjić. U ponedjeljak,  27. studenoga, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici (19 i 30 sati) o značaju rukopisa »Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata« dr. Matije Evetovića, govorit će ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici Stevan Mačković i književnik Milovan Miković. U idući petak, 1. prosinca, također u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici (19 i 30 sati) na programu je književna večer Jasne Melvinger i Petka Vojnića Purčara, na kojoj će govoriti dr. sc. Zoran Đerić i Jovan Zivlak. 
U nastavku manifestacije, o čemu ćete dodatno biti obaviješteni na stranicama našeg tjednika, u petak, 8. prosinca, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici, bit će priređena večer posvećena književnom djelu Lazara Merkovića. Također, u ponedjeljak, 11. prosinca, u Gradskom muzeju u Subotici bit će otvorena izložba »Pozdrav iz Osijeka - Osijek na starim razglednicama«.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika