Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odrastanje uz glumu i druženje

Dramska sekcija pri HKUD »Vladimir Nazor«, koju vodi Marija Šeremešić, broji dvadeset i tri člana od šest do pedeset godina starosti. Ove je godine sekcija pripremila tri nove predstave. Prošloga vikenda, 18. studenoga, predstava »Idi mi dođi mi« igrana je u mjestu Gunjavci, u Općini Rešetari u Republici Hrvatskoj, a već sljedećeg dana, po treći put, odigrana je pred somborskom publikom. Ove godine igran je i »Bijeli jelen« na Braču, te jednočinka »Zmija Jela« na Danima Balinta Vujkova u Subotici. 
Dramska sekcija sudjelovat će i na završnoj manifestaciji obilježavanja 70. obljetnice  HKUD »Vladimir Nazor« u Somboru. Isječci iz tri predstave bit će prikazani 2. prosinca u večernjim satima u Hrvatskom domu, a recitatori pripremaju recital za Svečanu akademiju Društva, koja će se održati istoga dana, ali u Velikoj dvorani Skupštine općine Sombor. 
DRUŽENJE I SMIJEH: Agneza Šeremešić, Bojana Jozić, Dejana Jakšić, Lea Jevtić i Damir Šeremešić su od prvoga dana osnivanja pa do danas aktivni u Dramskoj sekciji koja je osnovana 2000. godine. U ovu sekciju sve su došle na poziv njihove tadašnje učiteljice Marije Šeremešić  dok se Damir priključio, kako kaže Marija, »po naredbi« kako bi »pokrio« muške uloge, budući da muških članova uvijek manjka. 
Agneza Šeremešić je prvu ulogu imala u predstavi »Meldovanje« u kojoj je glumila snašu, a zatim je slijedila uloga u predstavi »Kako su nastale ružne riči« i mnoge druge.
»U sekciji sam prije svega zbog druženja, a tu sam upoznala i svog sadašnjeg supruga Damira«, kaže Agneza, krojačica po struci, sada već uposlena u krojačkome salonu. No, i pokraj obveza na poslu i dalje nalazi vremena za angažman u sekciji te trenutačno uvježbava ulogu za predstavu »Idi mi dođi mi« gdje glumi novu mladu. Osim u dramskoj sekciji Agneza je plesala u folkloru i svirala tamburu kontru u Tamburaškom orkestru somborskog Društva.
Bojana Jozić, koja trenutačno pohađa četvrti razred srednje Tehničke škole prvu je ulogu u sekciji imala u predstavi »Ivica i Marica na naš način«. Svakog ponedjeljka i srijede sudjeluje u pripremanju predstava što joj je, kaže, omiljena razonoda, odmor od škole i učenja. Aktivna je i u radu recitatorske sekcije gdje vodi konferansu na različitim programima u Hrvatskome domu. Redovita je sudionica i pokrajinske smotre recitatora na hrvatskome jeziku u Subotici gdje je osvojila nagrade. »Nastavit ću i dalje sudjelovati u radu sekcije jer radimo uvijek nešto novo, družimo se i dobro zabavljamo osobito kad dobro prođe predstava«, kaže Bojana.
MOTIV ZA RAD: Deana Jakšić pohađa osmi razred OŠ »Bratstvo-Jedinstvo«. Već u II. razredu krenula je na natjecanja recitatora i poslije toga je došla i Dramska sekcija. Glumila je Maricu u predstavi »Ivica i Marica na naš način« i kako kaže »skakala je od sreće poslije prve predstave.« Svaki put kad iziđe na scenu, kaže, srce joj je puno. »Radujem se tome što vidim  publiku i što publika vidi mene. Naša je publika super, smije se, pljeska i daje nam motiva da daš sve od sebe«, kaže Deana koja sudjeluje već četiri godine na Smotri recitatora u Subotici i četiri puta je osvajala nagradno putovanje u Osijek. Osim recitiranja na hrvatskom jeziku, odlično joj ide i recitiranje na srpskom jeziku pa tako predstavlja svoju školu na natjecanjima. 
Lea Jevtić, je Deanina školska kolegica i također je došla u Dramsku sekciju na poziv tadašnje učiteljice pa joj je prva predstava isto bila »Ivica i Marica na naš način«. Kaže kako se i danas spominje ta predstava kao i predstava »Igramo se kazališta«. Trenutačno igra Guska Gagarila u predstavi koja će se održati u povodu  obljetnice Društva. »Obožavam glumiti i želim postati glumica«, kaže Lea, te dodaje kako voli i slikati, a voli i zabave, tulume, glazbu. Osobito joj se svidjelo gostovanje s predstavom »Bijeli jelen« na hrvatskom otoku Braču. Poput svojih kolegica i ona kaže kako i dalje namjerava ostati aktivna članica u Dramskoj sekciji gdje joj se najviše sviđa »druženje i smijeh na probama«.
J.D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika