Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HUK »Lajčo Budanović« gostovao 
u Gunji
 
Na poziv KUD-a »Graničar«, članovi Hrvatske udruge kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne protekloga su vikenda boravili u mjestu Gunja, u Republici Hrvatskoj. Riječ je o uzvratnom posjetu, s obzirom da je društvo iz Gunje prethodno gostovalo na manifestaciji »Mladost pleše«, koja je u Maloj Bosni održana u rujnu. 
Prigodom posjeta Gunji, u subotu 18. studenoga, članovi dječje i starije folkorne skupine HUK-a »Lajčo Budanović« predstavili su se tamošnjoj publici, nastupivši na manifestaciji pod nazivom »Katarinsko veče 2006.«. Tijekom večeri, na kojoj su nastupili i plesači domaćeg Društva, folklorci iz Male Bosne izveli su četiri koreografije, među ostalim, bunjevačke i banatske plesove.
 
Godišnji koncerti folkloraca HKC »Bunjevačko kolo«
 
Godišnji koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, pod nazivom »Dobar večer draga grličice«, održat će se sutra, u subotu 25. studenoga, u Velikoj dvorani Centra. Ulaznice se mogu nabaviti u prostorijama Centra, po cijeni od 300 dinara.
Dječji ansambl folklornog odjela istoga Centra, godišnji koncert održat će u nedjelju, 3. prosinca, u Dvorani sportova u Subotici. Ulaznice za ovaj koncert mogu se u pretprodaji nabaviti u uredu HKC »Bunjevačko kolo«, po cijeni od 200 dinara. 
Početak oba koncerta je u 19 i 30 sati.
 
Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec«
iz Tavankuta
 
U prigodi proslave 60-te obljetnice od osnutka, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Tavankuta, u nedjelju 26. studenoga, u Domu kulture u Tavankutu organizira Godišnji koncert. Na koncertu će nastupiti tri skupine folklora (najmlađa, srednja i reprezentativna) te Tamburaški orkestar. Početak je u 19 sati.
»Šokačko veče« u Sonti
 
U subotu, 25. studenoga, u velikoj sali Doma kulture u Sonti, Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija« će po peti put za redom organizirati sad već tradicionalnu manifestaciju folklornog i tamburaškog pučkog stvaralaštva »Šokačko veče 2006.«. Bogat program, uz sudjelovanje folklornih, tamburaških i pjevačkih skupina iz Vojvodine, Hrvatske i Mađarske, počet će u 19 sati, a ulaznice, po cijeni od 100 dinara, mogu se kupiti kod Antuna Jakšića Čađe, dok će se na dan manifestacije prodavati na blagajni Doma kulture.
I. A.
 
 Otvorenje novoizgrađenog objekta HKPD »Matija Gubec« u Rumi 
 
Svečanost u povodu otvorenja novoizgrađenog objekta HKPD »Matija Gubec« iz Rume bit će održana u subotu, 25. studenoga. Novoizgrađeni se objekt nalazi u dvorištu Društva na adresi Glavna 247. Početak je u 19 sati.  
 
»Tkanje i vezovi« prikazani u Vinkovcima
 
U utorak, 21. studenoga, u Gradskom muzeju u Vinkovcima održana je projekcija dokumentarnog filma »Tkanje i vezovi« autora Rajka Ljubiča i Grge Piukovića. 
Film koji je posvećen izradi materijala za tkanine, kao i tradicijskim načinima izrade tkanja i vezova među Hrvatima Bunjevcima u subotičkom kraju, bio je veoma toplo primljen od vinkovačke publike. Dobrom prijamu filma osobito je pogodovao ambijent dvorane stalnog postava Etnografskog muzeja, u kojem je projekcija održana. U nebrojenim vitrinama i u  »Šokačkoj sobi« gotovo isti predmeti kao i na filmu svjedočili su o zajedničkoj kulturi i istim korijenima naroda s lijeve i desne strane Dunava.
Monografiju vezanu uz film »Mili rode čuvaj blago svoje« predstavio je vlč. Andrija Kopilović, ispred Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« koji je izdavač monografije, a o filmu je govorio redatelj Rajko Ljubič.
U subotičkom izaslanstvu bili su i vlč. Andrija Anišić, Grgo Piuković, Jelica Piuković i Grgo Kujundžić.
Domaćin ove prezentacije bio je Silvio Jergović u ime Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar, a u organizaciji su sudjelovali i ogranak Matice hrvatske Vinkovci i Gradski muzej Vinkovci.
N. V.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika