Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

iPod i AIDS
 
Tijekom kupovine sva­kog iPoda RED od nje­gove prodaj­ne cijene (200 dolara) bit će odvajano 10 dolara izravno na konto Globalnoj zakladi za bor­bu protiv AIDS-a na afričkom kontinentu. Kako sam naziv ja­sno sugerira, u pitanju je plejer crvene boje, dok su ostale osobenosti estetske prirode identične onima kod regular­nih modela iPod nano. Kada su u pitanju tehničke, na raspola­ganju je 4 GB memorije i displej u boji od 1,5 inča. Službeni slogan crvenog iPod plejera je: »Ne samo da zvuči dobro, već i čini dobro.«
 
Pikneš i pričaš
 
Model V-Phone je vjerojatno najmanji VolP tele­fon na svijetu. Napravljen je u obliku USB Flash diska i ima ka­pacitetu od 250 MB (6 MB je rezervirano za VolP softver). Na njemu se osim fajlova mogu čuvati kontakti i snimljeni raz­govori. U telefonu je preinstaliran softver Vonage Talk koji ne zahtijeva instalaciju na host računalu i potpuno je besplatan. Sve što trebate uraditi za raz­govor preko Interneta jeste da ubodete ovaj uređaj u računalo i stavite slušalice sa mikrofo­nom. U ovom trenutku, V-Phone radi samo u Windows okru­ženju, mada se najavljuje i skori izlazak varijante softvera za Mac platformu. Cijena od 20 fun­ti nije visoka s obzirom na to da za taj novac dobijete osobni Internet telefon koji možete kori­stiti na bilo kom računalu.
 
Sony Voice Plus
 
Produljeno snimanje na diktafonu je nešto što se očekuje od Sonyja. Ali, do 502 sata audio-materijala na novom diktafonu Voice Plus doista je nešto izuzetno. Trik je u snimanju glasa u MP3 for­mat (dva kanala) pa je tako mo­guće sni­miti toliki broj sati na memoriju od l GB. Pored toga što ima funkciju diktafona, uređaj radi i kao USB drajv ili MP3 plejer, a koristi jednu AAA ba­teriju. Uređaj, kojem jedino nedostaju noge da bi umjesto vas išao na predavanja, dostu­pan je u tri boje (plava, bijela i tamnoplava) i sa memorijom od 256,512 i 1024 MB.
 
Vozi pravo, kaznit ću te
 
U Velikoj Britaniji već se neko vrijeme vrši instala­cija naprednog sustava kon­trole prometa pod imenom SPECS. Ovaj sustav kroz kamere pra­ti kretanje vozača, za­tim izraču­nava njiho­vu brzinu, a u slučaju prekorače­nja, fotografira ih. Za­tim se ne ta­ko mala ka­zna auto­matski šalje na kućnu adresu. Me­đutim, britanski su vozači pro­našli način kako doskočiti ovom sustavu prostom promjenom trake kretanja. Naime, sustav Speed Check Services funkcionira samo ako se vozač na­lazi u jednoj traci cijelo vrijeme mjerenja kretanja (to jest izme­đu dvije lokacije na kojima su postavljene kamere). Ukoliko on tijekom vožnje promijeni tra­ku, makar i za sekundu, sustav je bespomoćan i prava brzina se ne može izračunati. Na ovaj način su Britanci u prilici izbjeći plaćanje kazni, a vlasti sada na svaki način po­kušavaju »privoljeti« vozače da ne mijenjaju traku pri vožnji, kako bi povećali sigurnost na putu. Što mislite, hoće li im to uspjeti?
 
Trojanski marketing
 
McDonalds je sredi­nom listopada u suradnji s Coca Colom krenuo u no­vu marketinšku akciju na teri­toriju Japana. Oni su besplat­no podijelili deset tisuća MP3 plejera s brandom McDonaldsa i Coca Cole, na kojima se nala­zilo 10 najnovijih muzičkih hitova. Međutim, to nije sve što je bilo na flash memoriji. Na njoj se, pored pjesama, na­lazio i trojanac QQPass koji skuplja sve lozinke koje kori­snik upisuje na računalo i šalje ih na »željenu« adresu. QQPass se, dakako, automatski kopira na hard disk kada se sporni MP3 plejer prvi put prikopča na računalo. McDo­nalds je već otvorio svoju »vruću liniju« i ispituje ovaj slučaj, ali za sada nema infor­macija o tome kako je QQ-Pass uopće mogao dospjeti na MP3 plejere.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika