Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Start za čistu desetku

Niti najveći optimisti, iako uvijek ima i takvih u redovima u redovima najzagriženijih navijača, nisu mogli poželjeti bolju konačnicu nakon prvih kvalifikacijskih susreta u iznimno teškoj skupini E iz koje će samo dvije momčadi izboriti pravo sudjelovanja na EP u Austriji i Švicarskoj. Ne zaboravimo u pitanju je skupina u kojoj pored Hrvatske svoje mjesto traže i nekadašnji svjetski šampion Engleska, razgoropađena Rusija s Hiddinkom na čelu, neugodni Izrael (u prošlim kvalifikacijama za SP u Njemačkoj nije izgubio susret) i na iznenađenja uvijek spremna Makedonija (remizirali u gostima protiv Engleske). Momčadi Estonije i Andorre ipak su, objektivno, samo outsideri, ali i protiv njih se moraju osvojiti potrebni bodovi za plasman. U takovoj jakoj konkurenciji, Bilićeva vrsta uspjela je osvojiti impresivnih 10 bodova, ostajući neporažena na dva teška gostovanja (Moskva i Tel Aviv), uz veliku pobjedu nad Englezima u Zagrebu.
IZBORNIK SLAVEN BILIĆ: Bez dvojbe, u ovom trenutku rane euforije zbog odškrinutih vrata Europskog prvenstva, najveći kredit i zasluge za prvu »desetku« jamačno pripadaju (novom) izborniku Hrvatske nogometne reprezentacije. Iako se neki neće složiti s guranjem stratega, ispred nogometaša, u prvi plan (jer ne igra on nego oni), evo nekoliko razloga zbog kojih je nekadašnji stoper »vatrenih«, a danas prvi čovjek njihove klupe najzaslužniji za prvo mjesto skupine E.
- Na početku svakih kvalifikacija prvi susret predstavlja stanovitu psihološku barijeru, koja često u slučaju negativno rezultata može biti veliki problem u nastavku. Kaznivši neigranjem bekrije Srnu, Balabana i Olića, Bilić je očuvao autoritet i liderstvo, i unatoč realno oslabljenom sastavu vratio se neporažen iz Moskve, osvojivši prvi (veliki) bod na strani. 
- Maksimalno ozbiljno je shvatio susret protiv outsidera Andore u Zagrebu, inzistirao na punom zalaganju svih igrača i postigao službeni rekord Hrvatske reprezentacije (7:0).
- Fantastično složio pobjedničku formaciju s kojom je u Maksimiru posve igrački deklasirao (neopravdano)  favorizirane Engleze u jednoj od najvećih pobjeda hrvatskog nacionalnog tima (2:0).
- Konačno, hrabrom postavkom pobijedio je sedam godina doma neporaženi Izrael i prekinuo njihov impresivni niz od 13 susreta bez poraza, pritom igrajući bez četiri stan-dardna (povrede Pletikose, Rapajića, Tudora i Klasnića). Ali bez ove četvorke ipak je uspio, uz pomoć Srne i Eduarda (hattrick) zabiti četiri komada u Tel Avivu i  uspješno preskočiti još jedno neugodno gostovanje.
NOVA REPREZENTACIJA: Najveća Bili-ćeva zasluga krije se upravo u stvaranju jedne, nove reprezentacije koja danas čini uspješan spoj iskustva i mladosti. Šimić, Niko Kovač, Šimunić na jednoj strani i Ćorluka, Modrić, Kranjčar i ostali mladci na drugoj, čine svi zajedno respektabilnu momčad pred kojom je lijepa budućnost. Odlaskom topnika Prše u reprezentativnu mirovinu, napad je dobio dvije ubojite špice u nogama Petrića (4) i Eduarda (4), koji su već zajedno postigli dvije trećine hrvatskih pogodaka (13). Veličina ove nove reprezentacije krije se u još jednoj, iznimno značajnoj okolnosti, koja nije bilo jako dugo. Trećinu momčadi čine igrači iz domaćeg šampionata (Modrić, Ćorluka i Eduardo – svi Dinamo), uz Niku Kranjčara koji je prije dva mjeseca otišao u Portsmouth, prethodno odigravši desetak susreta u HNL. Preuzimanjem A vrste izbornik Slaven Bilić dokazao je i opravdao svoju želju da započeti rad u mladoj reprezentaciji dugoročno nastavi.                                                               g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika