Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zimovanje na Floridi

Topla jesenska uvertira predstojeće zime, ove godine neće donijeti iznenadni klimatski šok Zlatku Rajčiću koji se ponovno, u društvu supruge Katice, zaputio put Floride na par mjeseci u goste kod obitelji Buljovčić. Veliko i dugogodišnje prijateljstvo dvaju obitelji datira iz zajedničkih subotičkih godina, a iseljavanjem u SAD, današnjih domaćina, svake zime se nastavlja u njihovom novom domu u mjestu Wellington pokraj Palm Beacha koji se nalazi oko 125 km od Miamia.
4Zbog čega ste se odlučili ove godine provesti zimu na Floridi?
Prošle godine smo na Floridi boravili u razdob-lju od listopada do prosinca i po povratku smo se vratili izravno u hladnu, ravničarsku zimu, što poslije blage klime koja vlada na Floridi i nije predstavljao prijatan klimatski prijelaz. Na ponovni poziv naših ljubaznih domaćina, obitelji Buljovčić, ove godine smo odlučili u naš boravak »ukomponirati« cijelu zimu.
4U kom dijelu Floride će biti vaše zimsko boravište na tlu SAD?
Naši prijatelji žive u blizini Palm Beacha, u mjestu Wellington, u jednom stambenom naselju koje spada u red traženijih destinacija za stanovanje u SAD upravo zbog idealnog klimatskog podneblja koje vlada na tom dijelu savezne države Florida. 
4O ovogodišnjim doživljajima moći ćemo razgovarati tek nakon vašeg povratka, ali nam zato možete ispričate neke prošlogodišnje impresije?
Obzirom da naši domaćini tijekom radnog tjedna vrijedno rade, nama gostima ostaje puno slobodnog vremena za raznovrsne mogućnosti upoznavanja brojnih ljepota i atrakcija Floride, kao i za posjet brojnim poznanicima koji su, u proteklim godinama, iselili u ovaj dio SAD. Tako smo, recimo, tri dana boravili u Orlandu, posjetivši naravno i Disneyland, te Universal filmski studio, prošli smo kroz Daytonu i vidjeli glasoviti autodrom za utrke Indycara, obišli smo najstariji američki grad St. Augustin koji se, također, nalazi na Floridi. Sa zadovoljstvom smo navijali za nekadašnjeg  Subotičanina Atilu Bucka, mladog tenisača koji je igrao na turnirima u Boca Ratonu i Orange Ballu u Miamiju.
4Kakva je prosječna dnevna temperatura tijekom zimskog razdoblja na Floridi?
Prosječna temperatura je više nego ugodna, jer često prelazi i dvadeset stupnjeva Celzija i tada se, tijekom tih pravih ljetnih dana, može čak i kupati u bazenima ili oceanu. 
4Kako ovog puta namjeravate provoditi vrijeme tj. ovogodišnje neobično zimovanje?
Naselje u kojemu žive naši domaćini obiluje raznovrsnim pratećim sadržajima i pruža  brojne mogućnosti za bavljenje sportom (tereni za košarku, tenis, gimnastičke dvorane, bazeni). Vrijeme do večeri, kada se svi zajedno okupimo u njihovoj kući, koristi ćemo i za razne posjete prijateljima koje smo upoznali prilikom protekla dva posjeta SAD, ili ćemo se jednostavno samo odmarati na ugodnom suncu Floride, uživajući u bekstvu od hladne ravničarske zime.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika