Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Kon­cert u su­bo­tičkoj fra­nje­vačkoj cr­kvi

Koncert za orgulje održat će se 15. kolovoza u subotičkoj franjevačkoj Crkvi sv. Mihovila s početkom u 19 i 30 sati, a nastupit će umjetnici iz Mađarske Krisztina Gábor i Sándor Dárdai.


Sli­je­di otva­ra­nje Li­kov­ne ko­lo­ni­je
»Bu­na­rić«

U sklopu programa »Dužijanca 2004.«, a u organizaciji Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, 19. kolovoza u 18 sati bit će otvorena Likovna kolonija »Bunarić« na salašu Paje Đurasević kraj Bunarića u okolici Subotice. Likovnu koloniju otvorit će predsjednik HKC »Bunjevačko kolo« Mirko Ostrogonac.

Grad­ski mu­zej u Som­bo­ru

Nakon prošlogodišnje krađe 70 novčića velike vrijednosti iz bogate numizmatičke zbirke Gradskog muzeja u Somboru i vraćanja 63 srebrnjaka ove godine, dok je sedam zlatnika zauvijek nestalo, u Gradskom muzeju su ozbiljno shvatili upozorenje i potrudili se naći financije za adekvatni video nadzor. Zahvaljujući pomoći Skupštine općine Sombor i Američke agencije za razvoj (ADF) nedavno je osigurano 300.000 dinara, što je omogućilo nabavku i montažu desetak video kamera i monitora s danonoćnim snimanjem. Očekuje se da će ova oprema biti puštena u rad u rujnu.
A. R.

Prošte­nje sv. Ro­ka u Su­bo­ti­ci

Proslava ovogodišnjeg Proštenja sv. Roka održat će se 16. kolovoza u subotičkoj Crkvi sv. Roka, a program Proštenja je sljedeći: od 9 sati biti će klanjanje u tišini kao zadovoljština za grijeh pobačaja. Prilika za sv. Ispovijed istog dana biti će od 11do 12 sati; od 15 do 16 sati i od 17,30 do kraja sv. mise. Od 17,30 do 18,15 je zajedničko klanjanje i molitva pod geslom: »Hvalospjev životu«. Svečana sv. misa za sve sudionike proštenja, a osobito za obitelji i žene trudnice, započet će u 18,30. sati. Koncelebriranu sv. misu predvodit će vlč. Lazar Novaković, župnik somborske Župe sv. Križa.

In­ter­et­no fe­sti­val

Treći po redu »Interetno festival« u Subotici otvoren je 9. kolovoza i trajat će sve do 25. rujna. U svom programu ovaj festival ima bogatu ponudu kulturnih manifestacija. Festival je organiziran u želji za očuvanjem tradicije i običaja naroda. Sljedeća manifestacija u okviru ovog programa je 26. kolovoza, kada će se na gradskom trgu u Subotici, s početkom u 15 sati održati vašar, a predstavit će se grupa »Gruppo Folkloristico Kokalos«, dok će s početkom u 19 sati započeti zajednički program Plesnog ansambla »Nyírség« i Mađarskog državnog narodnog ansambla »Područje Gornje-Tise« i dio programa »Verbunka-rađanje nacionalnog plesa«. S početkom u 21 sat u restoranu »Sax« nastupit će orkestri »Juhász«, »Csalóka«, »Szökős«, »Torontál« i »Forgatós«.

Ve­li­ko pri­zna­nje re­da­te­lju
Vin­ku Brešanu

Izvršni odbor Europske filmske akademije uvrstio je hrvatski film »Svjedoci« redatelja Vinka Brešana među 40 najboljih europskih filmova 2004. Film »Svjedoci« u produkciji Interfilma i HRT-a, po romanu »Ovce od gipsa« Jurice Pavičića, postao je kandidat za nominacije za nagrade Europske filmske akademije u kategorijama najbolji film, režija, glavna ženska i muška uloga, scenarij i kamera. Nominacije za nagrade Europske filmske akademije o kojima odlučuju glasovi 1300 filmskih umjetnika i profesionalaca iz Europe bit će objavljene u studenom, četiri tjedna prije svečane dodjele nagrade, 11. prosinca u Barceloni. Odlukom Izvršnog odbora Europske filmske akademije, »Svjedoci« su postali prvi hrvatski film koji je nakon osamostaljenja hrvatske ušao na popis 40 najboljih filmova.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika