Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve se može uz kontinuirani rad

Od prije nešto više od mjesec dana mjesto trenera kadeta u KK »Spartak« iz Subotice preuzeo je mladi košarkaški stručnjak Darko Papac (1972.), odlučivši da svoje bogato profesionalno igračko iskustvo podijeli  i pokuša prenijeti na budućim prvotimce svog matičnoga kluba. Ali uz sport,  kojemu je podario gotovo sve protekle godine, nije želio zanemariti i svoju akademsku naobrazbu, te je poslije završetka aktivne karijere prvo završio Višu školu a sve bliži je i visokoškolskoj diplomi na studijama Financijskog managementa. Sa zvanjem ekonomista zaposlen je u Findomestic banci na mjestu komercijalista za potrošačke kredite s mjesta prodaje.
4Mali postotak prvoligaških sportaša uspije objediniti uspjehe na sportskom i akademskom polju. Kako ste uspjeli biti dobri pod obručem i u studentskoj klupi?
Igrajući profesionalno košarku od svoje 16. godine i trenirajući dva puta dnevno nisam imao vremena i prostora za studije, iako sam to oduvijek želio. Završetkom aktivne igračke karijere odlučio sam nadoknaditi propušteni dio naobrazbe i prvo završio studij na Megatrend Višoj školi, a trenutačno studiram Financijski management na Sveučilištu Singidunum u Subotici. Sportski i studentski rezultati plod su kontinuiranog, upornog rada i treninga, odnosno savjesnog učenja i želje za postizanjem zadanog životnog cilja.
4Tijekom igračke karijere nastupali ste za klubove iz nekoliko država, ali i danas ste još uvijek, istina više rekreacijski, aktivni pod niželigaškim obručima.
Punih devet sezona sam igrao za prvi tim Spartaka, potom jednu sezonu za BFC iz Beočina, dok sam izvan državnih granica igrao u Mađarskoj i Poljskoj, sve dok me neugodna povreda koljena i dvije operacije koje su potom uslijedile, nisu udaljila s prvoligaških parketa. Danas, posve rekreativno, nastupa za niželigašku momčad Hajduka iz Kule.
4Ali ljubav prema košarci polagano vas vodi i u trenerske vode. Otkad ste aktivni u ulozi trenera kadeta u svom matičnom klubu?
Uz studij managementa, usporedo studiram i na Višoj trenerskoj školu u Beogradu, pa sam u želji prakticiranja trenerske vještine prihvatio ponudu da radim s kadetskom momčadi KK Spartak (1991.-92. godište) koja se natječe u kvalitetnoj Vojvođanskoj ligi skupa s vršnjacima iz Hemofarma, Vojvodine, Bečeja...
4Kako je biti uz crtu igrališta na kojemu ste godinama igrali u aktivnoj ulozi i je li teže biti trener ili igrač?
Sve više se navikavam na mjesto uz crtu, ali i na mnogo veću odgovornost koju trener ima spram momčadi koju vodi. Za igračkih dana ona je bila isključivo individualna, a danas se, tijekom susreta, moram brinuti za dvanaest svojih pulena. Iako je još rano za neke opsežnije ocjene, nastojim im prenijeti što više svoga igračkog znanja i uliti im dovoljnu količinu pozitivne energije.
4U sadašnjem dijelu vašeg života svakodnevno se prepliću profesionalne poslovne obveze i sportski angažman koji ste nedavno prihvatili. Što će u budućnosti prevagnuti?
Prioritet dajem svojoj struci i želji daljnjeg akademskog usavršavanja, no nadam se da će  ipak biti dovoljno mjesta i za košarku. Upravo zbog toga sam i upisao studij na Višoj trenerskoj školi.
4U ovako pretrpanom tjednom rasporedu, između radnih obveza u banci, treniranja kadeta, studija managementa i trenerske škole, čini se da slobodnog vremena niti nemate. Što najčešće radite u odista rijetkim trenucima bez obveza?
Zbilja nemam previše slobodnog vremena, jer svaki trenutak koristim za učenje i polaganje ispita na obje strane, no kada uspijem ugrabiti slobodnog prostora najradije ga volim podijeliti skupa s mojom djevojkom Andreom. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika