Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ogledalo života

Potomci obitelji Grge, Kate i Etele Kujundžić, koja broji stotinu članova, okupili su se prošle nedjelje u Maloj Bosni, naselju u okolici Subotice, u svom zavičajnom mjestu, gdje su nekada živjeli na salašu. Nakon svete mise posjetili su grob pokojnih roditelja, a onda su otišli na zajednički obiteljski ručak. Okupljanja velikih obitelji uvijek su događaji vrijedni pažnje u ovim našim vremenima kada su mnogi ljudi okrenuti sebi i zatvoreni u sebe, bez želje da se okrenu i bližnjima.
Obitelj je najsnažniji čimbenik oblikovanja osobnosti. Iako obitelj najjače djeluje u predškolsko i mlađe školsko doba, njezin je utjecaj bitan i dalje, jer je obitelj prirodna sredina u kojoj čovjek živi, a ljubav roditelja prema djeci i djece prema roditeljima je ono što čvrsto povezuje obitelj. Pedagozi govore da dijete gleda na život kroz prizmu obiteljskog života i da mu je obitelj ogledalo života. I kako to piše obiteljski savjetnik i književnica Dorothy Law Nolte, ako obitelj odgoji dijete koje je »samopouzdano, koje ima dobru sliku o sebi, dijete koje zna razumjeti tuđe osjećaje i potrebe, zna se prilagoditi, ali tako da ne ugrozi sebe« – ono je sretno dijete koje odrasta u zdravu osobu. 
Sve nam to govori da je čovjek biće u nastajanju i da se ostvaruje cijeloga života, a podsjetimo se sada i što je rekao papa Ivan Pavao II. u posljednjem govoru diplomatskom zboru u siječnju 2005. godine: »Životni je izazov u njegovu najsvetijem dijelu – u obitelji. Na nju se danas vrše razni pritisci iz kulture i društva, narušavajući joj stabilnost. U nekim je zemljama ugrožava i zakonodavstvo, napadajući, ponekad i izravno, njezinu prirodnu strukturu koja može biti i jest isključivo zajedništvo muškarca i žene utemeljeno na braku. Neka se ne dopusti da zakoni uskog i neprirodnog shvaćanja čovjeka ruše obitelj, prvotni i nezamjenjivi izvor supružničke sreće, odgoja djece i društvenog blagostanja. Neka sve to nadvlada pravedna, uzvišena i čista ljudska ljubav koja se temeljno i na najbolji način očituje upravo u obitelji.«
U obitelji se stječe kultura ponašanja, ali ne zaboravimo kako u mnogim obiteljima, nažalost, vlada stanje kaosa. Za skladni život obitelji potrebni su veliki osobni i zajednički napori, jer nije lako mijenjati loše navike, riječi i ponašanje, mijenjati sebe za druge. Tema života jedne obitelji mnogo je puta zastupljena i u literaturi, sjetimo se romana Thomasa Manna »Buddenbrooks«, Sue Kaufman »Dnevnik bijesne domaćice« ili poznatih romana J. D. Salingera. 
A kada već razmišljamo i o literaturi, pred čitateljima je novi broj časopisa za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni«. Velika je vrijednost objavljivanja časopisa na hrvatskome jeziku, jer je pisana riječ itekako važna i u ovo naše vrijeme kada kultura života pomalo uzmiče pred kulturom smrti.
I za kraj, naravno, jedna dobra vijest. Od ove školske godine i somborski osnovnoškolci mogu pohađati sate hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture kao fakultativni predmet.
Z. S.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika