Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neprocjenjivo blago

U današnje vrijeme mali je broj velikih tradicionalnih obitelji, koje su brojčano velike, a koje odišu slogom i ljubavlju. Nažalost, današnje obitelji broje jedno ili možda dvoje djece, rjeđe po troje ili više. Roditelji su rastrzani na sve strane, a djeca prepuštena sama sebi.
No, ipak nije sve tako strašno. Ima još obitelji kojima je stalo do pravog značenja riječi obitelj, do zajedništva i ljubavi, do odgoja svoje djece. Jedna od takvih je zasigurno i obitelj Grge, Kate i Etele Kujundžić koja broji stotinu članova.
OBITELJSKI SKUP: Ova obitelj, okupila se u nedjelju, 12. studenoga u zavičajnom mjestu, u Maloj Bosni, gdje su nekada živjeli na salašu. Svetu misu u mjesnoj crkvi Presvetog Trojstva, u kojoj su sva djeca krštena, predvodio je član ove obitelji, sin Grge i Etele vlč. Josip Kujundžić, dok su svi skupa aktivno sudjelovali na sv. misi a djeca i mladi su predvodili čitanja i pjevanje. Nakon zahvale Bogu, posjetili su grob pokojnih roditelja, pomolili se za njihove duše i položili cvijeće, te otišli na zajednički obiteljski ručak u restoran »Népkor«. 
Organizatori ovoga susretu bila su braća, Grgo i Gabrijel Kujundžić, kako je rekao Grgo Kujundžić »Zbog bolesti, obveza i udaljenosti odsustvovalo je pet članova naše obitelji, tako da nas je u nedjelju na skupu bilo 95, a djeca su nam bila najljepši ukras toga dana. Svi se međusobno slažemo i razgovaramo, svakako da neki puta ima nesuglasica, ali je zato potrebna tolerancija i razumijevanja, to je jedini način da opstanemo, da se slažemo i održimo u zajedništvu. Sada je već jako teško da se susretnemo na rođendanima ili imendanima u kući, te se rodila ideja da se svi okupimo, da se djeca međusobno upoznaju, da razgovaramo, da budemo zajedno, a nedavno nam se rodio i stoti član obitelji, mali David, pa je to još jedan razlog za ovaj susret. Najstariji živi član obitelji je sestra Janja Kujundžić (70 godina), a najmlađi sin, pokojnih roditelja, je Tomislav Kujundžić (40 godina). Najmlađi član ove obitelji, je ustvari praunuk našim roditeljima, mali David Šarčević, koji je star mjesec i pol dana«. 
ČLANOVI OBITELJI: Obitelj Grge, Kate i Etele Kujundžić ima petnaestero djece koja su živa. Grgo i Kata su skupa imali sedmero djece, no četvero je živo. Nakon Katine prerane smrti, (umrla je s 29 godina), Grgo se vjenčao s Etelom i oni su skupa imali petnaestero djece od kojih je živih jedanaest. Najstarija kćerka je Janja (nije se udavala), zatim Liza i Marko Kujundžić imaje troje djece i deset unučadi, Dominika i Grgo Piuković imaju četvero djece i pet unučadi, Grgo i Kata Kujundžić imaju dvoje djece i jedno unuče, Krešimir  i Giza Kujundžić imaju dvoje djece i dvoje unučadi, Anica i Stipan Kujundžić imaju dvoje djece i pet unučadi, Stipan i Rozika Kujundžić imaju dvoje djece, Đula i Stipan Ostogonac imaju dvoje djece i dvoje unučadi, Antun i Marija Kujundžić imaju troje djece, Marija i Antun Lukač imaju dvoje djece, Josip Kujundžić je svećenik, Gabriel i Snežana Kujundžić imaju četvero djece, Lojzija i Marija Kujundžić imaju troje djece, Slavica i Franjo Skenderović imaju četvero djece i Tomislav i Sandra Kujundžić imaju troje djece.
Na ovome skupu sudjelovali su svi do trećeg koljena, iako ne nose svi prezime Kujundžić, jer se tu računaju i snaje i zetovi, unučad sa supružnicima i praunučad, svi imaju krvno srodstvo s Grgom, Katom ili Etelom Kujundžić. Rijetko se može vidjeti jedna ovako velika obitelj na okupu, te vjerujem kako će se mnogi sjećati ovoga susreta, koji zavrijeđuje pozornost i pohvalu.  
 
Željka Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika