Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Atak na hrvatske institucije

U prošlom broju »Hrvatske riječi« objavljena je »Izjava o stanju u HNV-u i mogućnostima za prevladavanje krize«. Na početku Izjave piše da je skupina od 15 vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća  potpisala tu izjavu uoči posljednje sjednice HNV-a a na kraju Izjave stoji da je u potpisu skupina od 20 vijećnika!? 
Već ova činjenica govori o vjerodostojnosti i ozbiljnosti tekstopisca »Izjave«. Takav se dokument do početka sjednice nije pojavio u uredu HNV-a, a da je i postojao, toliki broj vijećnika je mogao odlučiti da se uvrsti u dnevni red Vijeća.
Navodne dobre namjere i sugestije za poboljšanje rada Vijeća, očigledno su samo krinka za prijedlog za smjenu predsjednika HNV-a i to mjesec dana prije isteka mandata HNV-a.
Spominje se kriza u HNV-u i ako nikakve krize nema. Nedavno je izabran novi Izvršni odbor, koji normalno funkcionira i koji prihvaća sve dobronamjerne sugestije u radu.
Očigledno da imamo jednu marginalnu grupicu vijećnika i pripadnika hrvatske zajednice koji nisu dobronamjerni kad su u pitanju interesi hrvatske zajednice u Srbiji.
Svjedoci smo višekratnih napada na Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, tijekom ove godine. Koncept tih napada bazira na tezi da DSHV treba rasturiti a članstvu prepustiti da se učlani u tzv. »građanske stranke« sa sjedištem u Beogradu.
Vidjeli smo što su uradili hrvatski intelektualci koji su članovi tih stranaka već nekoliko godina. Ni jedanput se javno nisu oglasili po pitanju hrvatskih interesa niti u zemlji niti u inozemstvu.
Sada kada je hrvatska zajednica u Srbiji na povijesnoj prekretnici, kada glede novoga Ustava, ustavnih zakona i izbora koji slijede, treba da osigura visoku razinu prava za dug period, javljaju se pojedinci i unose smutnju isključivo radi svojih osobnih interesa.
Kako nisu uspjeli uzdrmati DSHV, sada je pokušaj napada na HNV. Pitam se tko stoji iza tih ljudi? I kome bi bio interes rasturanje dviju najznačajnijih institucija Hrvata u Srbiji? 
 
Josip Z. Pekanović
predsjednik HNV-a
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika