Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Reformirati strukturu HNV-a

Na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je održana 21. listopada u Subotici, Slavica Peić je izabrana za predsjednicu Izvršnog odbora HNV-a, dok su na sljedećoj sjednici Vijeća, 4. studenoga također u Subotici, za članove Izvršnog odbora HNV-a izabrani Mato Groznica, Antonija Čota i Joza Kolar.
Prijedlog za izbor Duje Runje u novi Izvršni odbor Vijeća, koji je trebao biti zadužen za obrazovanje, nije dobio dovoljan broj glasova vijećnika, ali je na prijedlog Slavice Peić zbog važnosti oblasti obrazovanja, predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović imenovao Duju Runje za člana Izvršnog odbora Vijeća kao vršitelja dužnosti, do izbora redovitog člana na to mjesto u Izvršnom odboru.  
PLANIRANJE PROJEKATA: »Proteklo je kratko razdoblje od mog izbora za predsjednicu Izvršnog odbora Vijeća, kao i od izbora novih članova Izvršnog odbora. U tom razdoblju intenzivno smo prikup-ljali informacije koje su potrebne za rad Izvršnog odbora i snimili stanje u Uredu HNV-a. Prvo smo uradili snimanje inventara i financijskih sredstava u vidu bilance stanja i uspjeha, što nam je omogućilo uvid u resurse kojima raspolažemo do kraja godine. Član Izvršnog odbora Mato Groznica, zadužen za oblast informiranja i službene uporabe jezika, radi na završetku projekata koji su u tijeku, kao i na planiranju novih projekata. Mato Groznica je napravio ambiciozan plan za suradnju s medijima u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj, kao i plan za proširenje novih medija na hrvatskom jeziku u Srbiji, prije svega radijskih emisija«, kaže Slavica Peić, napominjući kako i članica Izvršnog odbora Antonija Čota, zadužena za oblast kulture, priprema plan rada u oblasti za koju je zadužena.
»Trenutačno je naš akcent rada usmjeren prema obrazovanju, a zbog važnosti te oblasti, Dujo Runje je imenovan za člana Izvršnog odbora kao vršitelj dužnosti. Ta oblast ne trpi odlaganja. Primjerice, ovoga vikenda održava se seminar za učitelje, nastavnike i profesore koji organizira Pedagoški zavod Vojvodine u Novom Sadu i na tom seminaru će sudjelovati i učiteljice i učitelji koji predaju u hrvatskim odjelima.«
Član Izvršnog odbora Joza Kolar, zadužen za oblast gospodarstva, bio je član i prethodnog Izvršnog odbora. U Beogradu je 14. studenoga Hrvatski poslovni klub organizirao sastanak gospodarstvenika, a na tom je sastanku bio nazočan i Joza Kolar, a na regionalnoj konferenciji Afirmacija multikulturalizma, tolerancije i lokalne politike u multietničkim zajednicama, koja će se održati 17. i 18. studenoga, sudjelovat će Tomislav Žigmanov, koji je imenovan za predstavnika HNV-a.
PROFESIONALIZACIJA RADA: Slavica Peić ističe kako je zaključeno nakon uvida u dosadašnji rad Izvršnog odbora da zbog poboljšanja kvalitete rada treba izvršiti promjene Poslovnika i reformirati strukturu HNV-a.
»S ovako glomaznom strukturom ne možemo biti operativni i dinamično odgovarati na aktualnu problematiku. U tom smislu zalagat ću se i za profesionalizaciju rada u Vijeću. HNV bi trebao imati stalno zaposlenog tajnika, pravnika po struci, koji bi bio zadužen za praćenje zakonitosti u oblastima koja su vezana za rad Vijeća. Također, trebao bi biti stalno zaposlen projekt-menadžer koji bi se profesionalno bavio konkuriranjem na raspisane natječaje, a za potrebe Vijeća i hrvatskih udruga. Bliži se kraj godine i treba napraviti pregled godišnjeg poslovanja HNV-a i ujedno početi raditi Plan rada HNV-a za 2007. godinu. Trudit ću se da rad Izvršnog odbora bude transparentan i da svaki vijećnik ima potpuni uvid u naš rad«, kaže Slavica Peić, napominjući kako smatra da u radu Vijeća nije dovoljno korišten potencijal Hrvatskog akademskog društva i drugih hrvatskih udruga.
»Sve njih pozivam da se aktivno uključe u rad HNV-a s prijedlozima, kritikama i mišljenjima, a ovaj novi Izvršni odbor će se prvom prilikom i na terenu upoznati s aktualnim problemima i potrebama hrvatskih udruga«.
Z. Sarić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika