Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usvojen općinski rebalans proračuna

Prijedlog preimenovanja 42 kvadratna metra javnog građevinskog zemljišta u »ostalo građevinsko zemljište« kako bi se kompletirala jedna građevinska parcela izazvalo je na protekloj sjednici subotičke Skupštine dugu raspravu uz optužbe oporbe za pokušaje manipuliranja te rezultiralo skidanjem ove i sljedeće točke o visini zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta s dnevnoga reda. 
Uz prethodno skinutu točku, donošenja Odluke o strategiji ekonomskog razvoja Subotice te još dvije o statutima mjesnih zajednica Kertvaroš i Prozivka tako je, prošloga četvrtka, za kada je bio zakazan nastavak 30. sjednice i održavanje 31. sjednice, pet točaka skinuto s dnevnog reda. 
Optužbe oporbe za loše pripremljen materijal i pokušaje manipulacije i ovoga puta su često navođene te je tako kritiziran i prijedlog izmjena i dopuna Odluke o donošenju Generalnog plana Subotica-Palić do 2020. kojima se, kako je predlagač obrazložio, pokušava premostiti period nedostatka detaljnih regulacijskih planova i omogućiti investitorima da grade tako što će se akt o urbanističkim uvjetima izdavati temeljem Pravilnika i pravila građenja iz Generalnog plana za svaku određenu zonu. Ova odluka, pri tome, neće se primjenjivati za zone centralnih funkcija i zaštićene prirodne zone. Oporba je, premda nije uputila takav prijedlog ranije, tijekom same sjednice zahtijevala da se ova točka skine s dnevnog reda navodeći kako se privremenim rješenjima »otvara prostor za manipulaciju« dok su predstavnici vladajuće koalicije tvrdili da bi se time onemogućile dalje investicije. Nakon duge i žučne rasprave ipak je ovaj prijedlog usvojen, kao i sljedeći o izmjeni odluke o postavljanju biste dr. Zoranu Đinđiću. Prema novoj odluci umjesto biste u ulici Vladimira Nazora uredit će se cjelokupni prostor kod »Male fontane« kao »Plato dr. Zoran Đinđić« a JP »Ravnateljstvo za izgradnju Općine Subotica« je ovlašteno za realizaciju ovog projekta koji će se financirati iz proračunskih sredstava i donacija. 
Vijećnici su usvojili i izmjene i dopune odluke o osnivanju stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Općine Subotica kojim se, među ostalim, utvrđuje devizna klauzula za sredstva te se omogućuje da se sredstva iz ovoga Fonda dodjeljuju i za termo ili hidro-izolaciju.
Na ovoj sjednici usvojena je i odluka o formiranju Regije za upravljanje čvrstim otpadom zajedno s općinama Bačka Topola, Mali Iđoš, Kanjiža, Čoka i Senta. U cilju upravljanja otpadom predsjednik Općine Géza Kucsera je najavio formiranje zajedničkog poduzeća.
Na drugoj sjednici, 31.  po redu, održanoj istoga dana, usvojen je Rebalans proračuna Općine Subotica za 2006. godinu, te je dana suglasnost na izmjene i dopune Programa poslovanja JP »Zavod za urbanizam općine Subotica« o izmjenama u strukturi prihoda i rashoda ovoga poduzeća.
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika