Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Klapim« na tronu

Na 34. festivalu amaterskog filma na temu život sela – »Žisel«, koji je održan 7. i 8. kolovoza u Omoljici kraj Pančeva, Veliku nagradu (Grand prix) osvojio je kratkometražni film »Klapim« Ivana Ivkovića Ivandekića. Na ovaj Festival prispjelo je devetnaest filmova, a odluku o nagradama donio je žiri u sastavu: Miodrag Novaković, filmski kritičar, Miloš Nikolić, dramski pisac i Ivan Rakidžić, filmski i TV redatelj.
    Bajmočanin Ivan Ivković Ivandekić dobio je još dvije nagrade na Festivalu »Žisel«, za režiju i scenarij filma »Klapim«, dok je za montažu filma nagrađen Zvonimir Sudarević koji je bio i snimatelj ovoga filma, a Biserka Jaramazović je dobila nagradu Zlatan prsten za najbolju žensku ulogu koju je ostvarila u filmu »Klapim«.
    Žiri je dodijelio i sljedeće nagrade: Zlatni suncokret Danici Dokić za film »Drugaričenje«, Srebrni suncokret Ivanu Jelenkoviću za film »Australija gudbaj«, Bronzani suncokret Tinček Ivanuši za film »U ritmu valcka«, nagradu za najbolju kameru Tinček Ivanuši, dok je nagrada za najbolji film na temu Tradicionalni život sela dodijeljena Danici Dokić, a nagradu je dobio i Vladimir Borka za film »Inspiracije« kao najmlađi učesnik Festivala. Nakon završetka projekcija filmova nagrade je laureatima uručio Đurica Jovanov direktor Organi-zacionog odbora »Žisela« u Omoljici.
STILSKA UJEDNAČENOST FIL-MA: Član žirija Miodrag Novaković istakao je u razgovoru za »Hrvatsku riječ«, kako je ove godine na Festival pristigao veliki broj filmova etnografskog karaktera u kojima autori na svoje načine bilježe život sela, tragajući za motivima u narodnim običajima, starim zanatima, odnosima među ljudima, uspomenama, ljubavima i u tajnama koje povezuju čovjeka i prirodu. »Zapazili smo kako je mnogim autorima bilo teško odvojiti i razvrstati linije njihovih motivacija i često u tome nisu bili konzistentni, jer su željeli staviti mnogo raznovrsnih sadržaja u svoje priče. To je proizvodilo rezultate koji u kino-estetičkom pogledu, usprkos vrijednim i značajnim informacijama, nisu donosili neke važnije pomake. Zato se žiri opredijelio da nagradi Velikom nagradom film ‘Klapim’ autora Ivana Ivkovića Ivandekića, jer taj film sadrži najveći broj estetičkih elemenata u strukturi, a to znači inventivnu primjenu znakova filmskog jezika, montažnu cjelovitost filmskog materijala, kao i dubinsko oslikavanje života na selu, posebno među mladima koji putom određenih ljubavnih rituala, koji su prikazani filmskim inscenacijama, ostvaruju jedan produhovljeniji svijet u prostorima koji su ranije prikazivani obično filmskom etno-informacijom«, rekao je Miodrag Novaković, napomi-njući kako film »Klapim« ima jasno ocrtanu temu i stilsku ujednačenost, zbog čega je film i dobio više nagrada, a takvom odlukom žirija žele se stimulirati autori za još kreativniji rad u ovoj oblasti filmskog stvaralaštva.
PRIČA O LJUBAVI: »Već samo saznanje da će se film ‘Klapim’ prikazati na festivalu ‘Žisel’, dakle činjenica da će film vidjeti i publika koja ne živi u bačkom podneblju, bila je za mene nagrada. No, naravno, osjećam dragost što je žiri vidio određene vrijednosti u mom filmu i što sam dobio toliko nagrada. Film ‘Klapim’ snimljen je 2003. godine. Dugi niz godina nosio sam te ideje koje sam realizirao u filmu,  film je snimljen zahvaljujući svim onim mladim akterima koji su sudjelovali u filmu, kao i snimatelju Zvonimiru Sudareviću, koji je ujedno uradio i montažu filma. Film jest priča o ljubavi, posvećen je jednoj meni dragoj osobi, ‘divojki s Čikerije’, a želio sam da se u filmu pojavi što više mladih ljudi. Također sam želio prikazati raznolikost nošnje bunjevačkih Hrvata. Film sadrži i apstraktne elemente kroz prikaze onoga što »klapim« i te apstraktne elemente povezivao sam s etno-elementima, jer nisam želio napraviti film koji bi bio samo dokumentarno bilježenje naših običaja i nošnji«, kaže Ivan Ivković Ivandekić i ističe kako su pomoć pri realizaciji filma pružili Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« pozajmicom narodnih nošnji za potrebe snimanja filma.
    Ivan Ivković Ivandekić (1965.) imao je do sada dvije samostalne izložbe fotografija, u Tavankutu i Subotici, a film »Klapim« je prvo kratkometražno ostvarenje ovog autora.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika