Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raspuštanje somborske Bačke

Premda je Bačka – nogometni klub pri Hrvatskome prosvjetnom domu (HPD) u Somboru – utemeljen 1945. godine kao nogometna sekcija pri »fiskulturnom« odjelu HPD-a na čelu s učiteljem Franjom Pavletićem, već se iste godine na redovitoj skupštini Društva spominje djelovanje Nogometnog kluba Bačka. Klupske su mu boje bile crvena i bijela.
 Prvu je utakmicu klub odigrao nepunih mjesec dana nakon osnutka Društva: 1. srpnja 1945. godine u Monoštoru s izabranicima USAOV-a (Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Vojvodine).
UČENICI SREDNJIH ŠKOLA: U početnom je razdoblju momčad igrala uglavnom prijateljske utakmice s ekipama nižeg ranga, sa sindikalnim ekipama te s momčadima iz okolnih mjesta. Bili su u njoj uglavnom učenici srednjih škola. Klub se natjecao u prvenstvu Somborskog okruga, koje je utemeljeno 1946. godine. Trener je kluba bio Matija Bogdan, vratar Ivan Bogišić, a najpoznatiji nogometaši bili su: Matija Karajkov, Franjo Hermann, Đula Parčetić, Nandor Eustahio, Stipan Eustahio, Stipan Gunić, Mijo Eustahio, Đusika Egard, István Bala i Mesli Tordi.
    Zbog promjena u lokalnoj politici financiranja sporta, Općinski fiskulturni odbor Fiskulturnog saveza Vojvodine potkraj 1940-ih čini pritisak na Društvo da raspusti nogometnu momčad s obrazloženjem da Odbor nema sredstava i da su klubovi osnovani pri kulturno-umjetničkim društvima nelegalni. Usprkos protivljenju članova Društva i samoga kluba, u planu rada Društva za 1950. godinu NK Bačka više ne postoji.
BAJMOK: Bajmočki atletski klub (BAK), kao sportsku udrugu, osnovali su 1908. u Bajmoku pod imenom Bajmoki atletikai club (BAC) nogometni entuzijasti Josip i Kalman Pfeiffer i Antun Svoboda, koji su u klubu radili sve do 1930. godine. Važnu ulogu u djelovanju kluba imali su Ferenc Holzhacker, Stjepan Pfeiffer, Lajos Svoboda, Lajos Kiss, Lajčo Budanović, József Héger, Nikola i Stjepan Merković i drugi. Osnovan je pod utjecajem subotičkoga Nogometnog kluba Bačka, koji je sa svoje dvije momčadi gostovao i u Bajmoku i popularizirao taj sport. Do Prvoga svjetskog rata BAC je igrao samo prijateljske utakmice tijekom ljetne sezone na poljani gdje se danas nalazi stadion FK Radnički.
    U Kraljevini SHS klub obnavlja rad pod imenom Bajmočki atletski klub (BAK) i igra do 1941. u I. i II. razredu Subotičkoga nogometnog podsaveza. Najveći mu je uspjeh bio osvajanje prvog mjesta u II. razredu 1939. i natjecanje u I. razredu. U to vrijeme BAK ima ograđeno igralište sa svlačionicom i s gledalištem za 1.500 gledatelja. Uz nogometnu, osnovana je lakoatletska i šahovska sekcija.
  Tijekom rata klub je djelovao pod izvornim imenom BAC i igrao s promjenljivim uspjehom u regionalnoj ligi Dunav.
  BAC je prestao djelovati 1945., kad se, prema odluci vlasti, pristupilo reorganiziranju cjelokupnoga sportskog života i osnivanju novih društava za tjelesnu kulturu. Igralište i cijeli inventar naslijedilo je novoosnovano Fiskulturno društvo Radnički.     
Kraj feljtona

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika