Arhiv tekstova Arhiv tekstova

HNV dobio novi Izvršni odbor

Nakon što je na prethodnoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća razriješen dužnosti predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, kao i ostali članovi Izvršnog odbora Vijeća, na sjednici HNV-a održanoj 4. studenoga u Subotici, izabrani su novi članovi Izvršnog odbora.
Na prijedlog predsjednice Izvršnog odbora HNV-a Slavice Peić vijećnici su na sjednici glasovanjem izabrali nove članove Izvršnog odbora Vijeća: vijećnik Mato Groznica zadužen je za oblast informiranja i službene uporabe jezika, Antonija Čota je zadužena za oblast kulture, a vijećnik Joza Kolar, koji je bio član i prethodnog Izvršnog odbora, ponovno je zadužen za oblast gospodarstva. Prijedlog za izbor Duje Runje u novi Izvršni odbor Vijeća, koji je trebao biti zadužen za oblast obrazovanja, nije dobio dovoljan broj glasova vijećnika i to je mjesto ostalo upražnjeno. 
Na sjednici je podnijeto i kratko izvješće o financijskom poslovanju HNV-a od 1. siječnja do 23. listopada, a usvojen je pravilnik o raspodjeli sredstava po natječajima.
PRIJEDLOZI ZA IZMJENE DNEV-NOG REDA: U vremenu između zakazivanja sjednice i održavanja sjednice, vijećnik Petar Kuntić dostavio je tri prijedloga za proširenje dnevnog reda sjednice HNV-a i to: razrješenje Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ«, imenovanje novih članova Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« i imenovanje novog vršitelja dužnosti odgovornog urednika tjednika »Hrvatska riječ«. 
Ovi prijedlozi glasovanjem nisu prihvaćeni.
Također, i skupina vijećnika dostavila je Uredu HNV-a prijedlog za dopunu dnevnog reda kojim se traži rasprava o razrješenju predsjednika HNV-a Josipa Z. Pekanovića, izbor novog predsjednika HNV-a i izbor potpredsjednika HNV-a te skidanje ostalih točki s dnevnog reda sjednice. Glasovanjem vijećnika ove točke nisu uvrštene na dnevni red, kao ni prijedlog skidanja ostalih točki s dnevnog reda, pa je sjednica protekla prema prvobitno predloženom dnevnom redu.
POSLOVANJE HNV-a: U nastavku sjednice, vijećnici su glasovali za izbor članova Izvršnog odbora HNV-a. Mato Groznica i Antonija Čota izabrani su sa 18 glasova vijećnika, za Jozu Kolara glasovala su 23 vijećnika, a Dujo Runje je dobio 17 glasova, što nije bilo dovoljno za njegov izbor u novi Izvršni odbor Vijeća.
Vijećnicima je podijeljen materijal izv-ješća o financijskom poslovanju HNV-a od 1. siječnja do 23. listopada 2006. godine, a Slavica Peić je u kratkim crtama predstavila podnijeto izvješće koje je napravio financijski inspektor u mirovini Pajo Đurasević. 
Kako je i na prethodnoj sjednici Vijeća bilo je zamjerki zbog poslovanja HNV-a, prethodni predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Lazo Vojnić Hajduk je rekao kako se predočeno izvješće i kvalifikacije o velikim troškovima reprezentacije ne odnose na rad Izvršnog odbora, nego na provedbu Zakona o računovodstvu, a prema njegovim riječima, prekršaja nije bilo, a odgovornost i rad predsjednika i članova Izvršnog odbora definirani su pravnim aktima HNV-a.
Vijećnik Petar Kuntić je predložio da se za sljedeću sjednicu napravi analiza i detaljnije izvješće o financijskom poslovanju Vijeća, što su vijećnici i prihvatili, kao i pravilnik o raspodjeli sredstava po natječajima.
Na koncu sjednice, Lazo Vojnić Hajduk je postavio vijećničko pitanje: zbog čega primopredaja dužnosti, nakon što je razriješen dužnosti predsjednika Izvršnog odbora HNV-a, nije provedena prema Statutu i Poslovniku Vijeća, jer mu nije omogućeno da obnaša dužnost do izbora novih članova Izvršnog vijeća i pripremi primopredaju, a zatražio je i da mu se pismeno odgovori tko je ovlastio financijskog inspektora u mirovini Paju Đurasevića da pregleda poslovne knjige HNV-a. U okviru vijećničkih pitanja Petar Kuntić je predložio da vijećnici, radi međusobnoga približavanja, organiziraju zajednički doček Nove godine.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika