Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nakon Ustava – Zakon o radu nacionalnih vijeća

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić posjetio je u petak, 3. studenoga Novi Sad, Apatin, Ruski Krstur i Kulu. U okviru programa »1000 mladih lidera«, predsjednik Tadić održao je predavanje iz oblasti poljoprivrede u Novom Sadu, nakon kojega je održao radni sastanak s predsjednicima manjinskih nacionalnih vijeća s teritorija Vojvodine i s predsjednikom Izvršnog vijeća AP Vojvodine Bojanom Pajtićem. U Apatinu, predsjednik Tadić susreo se s rukovodstvom apatinske pivare, u Ruskom Krsturu s profesorima i učenicima Gimnazije »Petro Kuzmjak« i na kraju s predstavnicima lokalne uprave Kule.
U Izvršnom vijeću AP Vojvodine predsjednik Boris Tadić, premijer Bojan Pajtić i predstavnici hrvatskog, mađarskog, rumunjskog, rusinskog, makedonskog, ukrajinskog i romskog nacionalnog vijeća razgovarali su o položaju nacionalnih zajednica i funkcioniranju nacionalnih vijeća nakon donošenja novog Ustava Srbije. 
OTKRITI NOVA RJEŠENJA: Nakon radnog sastanka, na konferenciji za novinare, predsjednik Tadić je razgovor s predsjednicima manjinskih nacionalnih vijeća ocijenio odličnim. 
»Uvijek je dobro razgovarati o problemima s kojima se susreću manjinske nacionalne zajednice i vijeća, otkriti nova rješenja i dobiti podršku od predstavnika nacionalnih vijeća za ta rješenja. Položaj i prava manjinskih nacionalnih zajednica i nacionalnih vijeća sada nisu samo Zakonom regulirana, već su i novim ustavom Srbije zagarantirane kategorije« što je po Tadićevoj ocjeni »odlično rješenje«. 
Predsjednik Tadić je rekao da  treba sve učiniti kako bi se poboljšali uvjeti za rad nacionalnih zajednica u Srbiji, a da postojeći Ustav upravo to i omogućuje, naglašavajući da je »izuzetna činjenica« što Vojvodina kao pokrajina u Srbiji baštini mnoge nacionalne kulture, jezike i običaje. 
ŠTO PRIJE DONIJETI ZAKON: Već duže vrijeme gorući problem koji remeti rad manjinskih nacionalnih vijeća je nepostojanje zakona koji će regulirati rad tih vijeća, što je i bio predmet razgovora predsjednika Tadića i predstavnika nacionalnih vijeća. 
Predsjednik Tadić je izrazio uvjerenje da će taj zakon biti donesen u skorije vrijeme. »Položaj manjinskih nacionalnih vijeća u sljedećim godinama bit će dijelom uvjetovan proračunskim sredstvima i programskim aktivnostima. Veoma je važno donijeti zakon koji regulira čitavu ovu oblast i koji će poštovati europske standarde«, poručio je Tadić vojvođanskoj javnosti. 
Predsjednik države ukazao je na neophodnost osiguranja svih mogućih financijskih izvora za financiranje rada nacionalnih vijeća, podsjećajući da je novim Ustavom osiguran povrat od 30 posto sredstava iz proračuna države i da će dio tih sredstava sigurno biti utrošen na rješavanje problema glede nacionalnih zajednica u Vojvodini. Također, Tadić je obavijestio javnost da su na sastanku zajednički došli do ideje da nacionalna vijeća ne koriste samo sredstva iz proračuna, već da zajednički mogu konkurirati za sredstva kod Europske unije za različite programske aktivnosti. 
Vojvođanski premijer Bojan Pajtić je tom prilikom rekao da će novim Statutom Izvršnog vijeća AP Vojvodine, kao najvišim pravnim aktom ove vojvođanske institucije biti definirano da nema više kategorije nacionalne manjine, već da će svi narodi biti konstitutivni. »To znači da će tom odredbom svima biti zagarantirano sudjelovanje u svim tijelima pokrajinske uprave i u izvršnoj vlasti. Svi niži pravni akti od Statuta bit će prilagođeni toj odredbi Statuta i garantirati ravnopravno sudjelovanje nacionalnih zajednica u radu Izvršnog vijeća i Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, već od prvih idućih izbora«. 
 
D. Po.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika