Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prva nagrada za film »Božić na salašu«

Film »Božić na salašu« Rajka Ljubiča dobio je prvu nagradu kao najbolji u selekciji amaterskih filmova na 15. Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu. 
Film je nagrađen za »izuzetan doprinos etnološkom filmu«, jer je, kažu iz žirija, uspio rekonstruirati ciklus božićnih običaja bunjevačke zajednice upravo prema svim segmentima obredne prakse u prostoru i vremenu. 
»Ova nagrada je još jedno priznanje hrvatskoj zajednici u Subotici. Koliko će to imati utjecaja na dalji rad ostaje da vidimo i nadamo se pozitivnom efektu u smislu veće pomoći ovakvim projektima. Na samom festivalu je bio veliki broj filmova, preko stotinu, što govori o živoj produkciji etnografskih filmova i sve većoj potrebi za festivalom ili smotrom ovakve vrste. Mislim da bi organizatori morali proširiti područja prikazivanja ovih filmova i sa prigodnom selekcijom napraviti turneju po cijeloj državi koja se pomalo autistički zatvara u sebe. Na taj bi način prožimanja kultura bilo daleko veće i razumijevanje za tuđu baštinu prisutnije«, rekao je Rajko Ljubič, uz kojeg je na dodjelu nagrada došao i koautor filma, Grgo Piuković. 
KONKURENCIJA I SELEKCIJA: Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 109 filmova iz 28 zemalja, a kriterij za sve njih bio je da se odnose na etnološko – antropološke teme. U natjecateljskom programu ocjenjivana su 64 filma, u domaćoj selekciji 19, u inostranoj 27, a u amaterskoj 18.
»Organizatori su se opredijelili za dosta starinski način selektiranja filmova: u dvije glavne skupine, amaterske i profesionalne. Mislim da takova razlika danas sve više nestaje i da postoje samo dobri i loši, odnosno dosadni, filmovi. Tehnologija i zanatsko znanje autora je toliko veliko u današnjem svijetu da bilo tko može učiniti ‘profesionalni’ uradak. To se je pokazalo i u filmu koji je dobio Grand prix, rumunjskom ‘Onostrana vatra’. U pristupu temi, odnosno običaju vezanom za Uskrs u jednom rumunjskom selu, u pristupu ljudima, u načinu pripovijedanja i tehnologiji, ovaj film se niukoliko ne razlikuje od našeg ‘Božića na salašu’. Ima samo jedan dodatak: prijevod na engleski. I mi smo se komotno mogli prijaviti u ‘profesionalnu’ selekciju samo da smo osigurali prijevod. Mislim da će organizatori morati redefinirati kriterije, otvoriti natjecanje svima bez razvrstavanja i krenuti u prikazivanje tih važnih filmova daleko većem broju gledatelja«, objasnio je redatelj. 
GRAND PRIX: Grand prix dodijeljen je filmu »Onostrana vatra« redatelja Ovidija Dumitrana iz Rumunjske u kojem se obrađuje specifičan običaj, a to je kult pokojnika kod rumunjskog stanovništva u Olteniji. Specijalna priznanja žirija pripala su filmovima: »Lud bi bio tko bi zamjerio« iz Hrvatske koji je producirala Hrvatska radio televizija te »Građenje«, »Ja, pokojnik« i »Svakodnevica romske djece iz bloka 71« iz Srbije. Iz strane produkcije nagradu su ravnopravno podijelili - »Slike koje pjevaju - žene slikari iz Naje« iz SAD-a i »Prilepski mečkari«, u koprodukciji Hrvatske i Makedonije, dok su u domaćoj produkciji, također ravnopravno, nagrađeni »Bacanje krstova« i »Čuvari potonulog doma«.                                 g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika