Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvoren Art kino »Aleksandar Lifka«

Projekcijom filma o životu u Subotici »Kronika 1949.-1977.«, iz arhive Filmskih novosti, u nedjelju 5. studenoga, u Subotici je svečano otvoren Art kino »Aleksandar Lifka«. Prigodom otvorenja predsjednik općine Géza Kucsera istaknuo je kako je cilj osnutka ove ustanove spasiti kino u gradu, »ali i dobar umjetnički film uopće.« 
Odluku o osnutku ove ustanove kulture, koja nosi ime pionira filma na ovim prostorima, donijela je Skupština Općine krajem prošle godine. Novootvoreni se kino nalazi u maloj dvorani OKUD-a »Mladost« (Harambašićeva 4), koja je za ove potrebe renovirana, i ima 56 sjedala. 
Ravnateljica Art kina Edit Laszlo kaže kako će programsku koncepciju činiti umjetnički filmovi starije i novije produkcije, te da će fokus biti isključivo na europskim ostvarenjima. »Za početak, odnosno studeni i prosinac, odabrali smo mađarske i filmove domaće proizvodnje. Što se tiče domaćih filmova bit će to ostvarenja nastala do kraja 80-tih godina, dok će mađarski filmovi biti nešto novijeg datuma«, kaže ona. 
Prema njezinim riječima, jedna od osnovnih ideja ove kulturne ustanove je ponuditi ozbiljnije filmske sadržaje, kao i vratiti kult Aleksandra Lifke, čije ime danas u Subotici prevashodno asocira na diskoteku, a ne na kino i filmsku umjetnost. »Ako se ovakve stvari ne ponude neće se ni znati jesu li potrebne. Sigurna sam kako među generacijama ljudi od 30 godina pa nadalje, postoje oni koji imaju zahtjev prema ovakvim filmova«, kaže Edit Laszlo. 
Art kino »Aleksandar Lifka« je s projekcijama počeo jučer, u četvrtak, 9. studenoga. U petak, subotu i nedjelju, u naizmjeničnim terminima s početkom u 18 i 20 sati, prikazivat će se dva filma – »Sezona mira u Parizu« (na srpskom jeziku) i »Lopott képek« (na mađarskom jeziku). Idućeg četvrtka, petka, subote i nedjelje, a u istim naizmeničnim terminima, na programu su filmovi »Budakeszi srácok« i »Tragovi crne devojke«.  
Zanimljivo je da će kino imati i matine projekcije, te će tako već u nedjelju, 12. studenoga, s početkom u 10 sati, posjetitelji moći pogledati film na srpskom jeziku »Dečak i violina«. 
Ulaz na ovotjedne projekcije neće se naplaćivati, a od ponedjeljka cijena ulaznica bit će 100 dinara, dok će za školski uzrast i umirovljenike ona iznositi 50 dinara.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika