Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tino, Nena i prijatelji u 
Srijemskoj Mitrovici i Subotici
 
Nakon snimanja promotivnoga CD-a, Tamburaški okrestar HKC »Bunjevačko kolo« i umjetnici iz Italije, Tino Favazza i Snežana Nena Tintor, kako je i najavljivano, počinju s nastupima. Zajedničkim koncertom, u kome će sudjelovati još nekoliko skupina, predstavit će se najprije u Srijemskoj Mitrovici, sutra, u subotu 11. studenoga, u kazalištu »Dobrica Milutinović« s početkom u 20 sati. Na cjelovečernjem koncertu, tamburaši centra i tenor Tino Favazza, publici će se predstaviti s pet napolitanskih pjesama i s dva instrumentala koje će izvesti Tamburaški orkestar HKC »Bunjevačko kolo«, koji je pripremila prof. Mira Temunović. 
Isti program će se moći vidjeti i u Subotici, u srijedu 22. studenoga, u Velikoj vijećnici Gradske kuće
 
Predstavljanje petog sveska Leksikona 
u Subotici 
 
 Predstavljanje petoga sveska »Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca« održat će se u petak, 10. studenoga, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početkom u 19 i 30 sati.
U predstavljanju će sudjelovati dipl. iur. u mirovini Naco Zelić iz Zagreba, prof. Jasna Ivančić, viši leksikograf u Leksikografskom zavodu »Miroslav Krleža« u Zagrebu i prof. Stevan Mačković, viši arhivist i ravnatelj Historijskog arhiva u Subotici. Organizator predstavljanja je Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice.
 
 
Objavljene »Drame« Stjepana Bartoša
 
U izdanju »Alfagrafa« iz Petrovaradina objavljena je knjiga »Drame«, suvremenog hrvatskog pisca iz Novog Sada, Stjepana Bartoša (1960.). U knjizi je sakup-ljeno devet dramskih tekstova – »Zovem se Vanesa«, »Ogledanje duše«, »Majstorska kletva«, »Vječiti život«, »Svi vole Mary«, »Lutkina ljubav«, »Publika«, »Galop« i »Atila nije shvatio«. Autor je svoje radove podnaslovio s: komedija, crna komedija, kućna tragikomedija, antiutopijska tragikomedija..., o kojima je teatrolog Svetislav Jovanov napisao da su »duboko i suštinski suvremene u svojoj aktualnoj oštrini«. U ovim dramama, koje se događaju nama, sada i danas – i onda kada doslovno nisu smještene u ovaj prostor – autor se očituje crnohumornim pristupom, ironijom i groteskom, potvrđujući da je ovladao potrebnom dramaturško-scenskom vještinom.
 
M. M.
Nova knjiga pjesama Jasne Melvinger
 
U izdanju novosadskog nakladnika »Svetovi« nedavno je objavljena knjiga pjesama Jasne Melvinger pod nazivom »Dunavska klepsidra«. »Dunav je u poeziji Jasne Melvinger neprikosnovena odrednica zavičajne ljubavi i pripadnosti. Život na prostorima u zagrljaju velike rijeke odslikava se u svojim suvremenim aspektima, ali i u perspektivi, što davnašnjih, što tek potonjih zbivanja. Stih Jasne Melvinger u ‘Dunavskoj klepsidri’ lapidaran je ili kolokvijalno formaliziran, slobodan ili metrički organiziran, melankolične intonacije ili blago humoran, no uvijek propoznatljiv po jedinstvenom lirskom fluidu pjesničkih slika u znaku bašlarovske imaginacije vode, imanentne doživljaju svijeta ove pjesnikinje«, navodi se u recenziji knjige.
 
Suradnja Matičinih ogranaka 
iz Osijeka i Subotice
 
U prošli petak (3. studenoga 2006.), predstavnici ogranaka Matice hrvatske iz Osijeka i Subotice, dogovorili su suradnji u ovoj i narednoj godini. U dogovoru su sudjelovali predsjednica Helena Sablić Tomić, dopredsjednica Vera Erl i tajnik Josip Cvenić, a iz subotičkog ogranka predsjednik Stipan Stantić, dopredsjednik Milivoj Prćić i član Predsjedništva Milovan Miković. Među ostalim je dogovoreno da se upriliči predstavljanje pisaca iz Osijeka u Subotici do kraja ovoga mjeseca, u okviru »Dana Matice hrvatske«.  
 
Nastup folkloraca iz Valpova u Subotici
 
HKUD »Valpovo 1905.« iz Valpova iz Republike Hrvatske gostuje sutra, u subotu 11. studenoga, u Subotici, gdje će u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« održati cjelovečernji koncert. Početak je u 19 i 30 sati, a ulaz je slobodan. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika