Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Faljen Isus i Marija

Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija«  iz Sonte osnovana je u siječnju 2002. godine, od kad i počinju aktivnosti folklornog odjela.  Za nepunih pet godina djelovanja ovaj odjel je zabilježio brojne nastupe, od kojih su najznačajnija sudjelovanja na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, Susretu europskih tamburaških i folklornih skupina u Vinkovcima, Orahovačkom proljeću, a u Vojvodini na Dužijanci, Dužionici, Danima europske baštine, Mikinim danima, Somborskom ljetu. Zabilježeni su i brojni nastupi na lokalnim manifestacijama, kako u Vojvodini, tako i u Hrvatskoj. Folklorni odjel ima četrdesetak aktivnih članova, koji, kako je to jednom zgodom zamijetio nesporan autoritet za šokački folklor Damir Topić, znaju kako  nositi svoje nošnje. 
Kako je »Šokadija« mlada udruga, osnovni problem su joj financije. Iz tih razloga folklorni odjel nema u vlasništvu ni približno dovoljno narodnih nošnji, tako da članovi nastupaju u vlastitim, među kojima, na veliko zadovoljstvo publike i poznavatelja narodnog ruha, ima i primjeraka starijih od stoljeća i pol. Sukladno Statutu »Šokadije« osnova rada odjela su izvorne pjesme i plesovi podunavskih Hrvata Šokaca, poglavito oni koji su se plesali i pjevali u Sonti. Pjeva se na izvornoj sonćanskoj ikavici, lokalnom dijalektu hrvatskog jezika. Uz puno komunikacije s najstarijim žiteljima Sonte, na repertoar ovog odjela postavljen je veći broj plesova, pjesama i prikaza običaja koji su stari koliko i najstarije nošnje. Restaurirane su i frizure, tako da se »Šokadija« može pohvaliti cjelovitom autentičnošću prikaza tradicijske ostavštine svojih predaka. 
ČLANOVI: Kroz folklorni odjel prošlo je puno članova. Neki zbog brojnih obveza egzistencijalne naravi nisu uspjeli izdržati tempo rada, pa su odustali od aktivnog plesačko-pjevačkog djelovanja, no, nisu zauvijek izgubljeni. Povremeno dolaze, pomognu koliko mogu, a nekad je i dobar savjet velika pomoć. Oni najuporniji, koji su ostali aktivno djelovati, danas su rutinirana ekipa, koja svojom pojavom, pjesmom i plesom ostavlja snažan dojam na publiku, gdje god da nastupi. 
Od formiranja do nedavno voditelj odjela bila je Terezija Bukovac, žena puna energije, uzorna supruga, nježna majka trojice sinova, od kojih su dvojica na srednjoškolskoj izobrazbi u Hrvatskoj. Pored bračnih i profesionalnih obveza Terezija nađe vremena i za svoje dvije velike ljubavi – rukomet i folklor. Iz osobnih razloga povukla se sa dužnosti voditelja, ali ne i iz udruge. »Dužnost voditelja odjela obnašam od samog osnutka Zajednice. U početku smo radili više srcem i emocijama, a vremenom smo, kroz brojne nastupe, učili i stjecali iskustvo. Učili smo gledajući druge, ali isto tako i na svojim greškama, koje ni jedna mlada udruga ne može izbjeći. Brojnim nastupima širom  Hrvatske i Vojvodine  stjecali smo sigurnost i samopouzdanje. Ne samo publika, nego i stručnjaci, sve više su nas uvažavali. Pozivi za nastupe su pristizali, a prihvaćanjem većine sami smo sebi nametnuli tempo rada kojega je teško izdržati. Zbog brojnih nastupa, stalno smo radili pod visokom tenzijom, a to traje skoro pet godina. Možda je kod mene došlo i do malog zasićenja, no, jednostavno se osjećam preumorno,  tenzije su prevelike za mene. Moram uzeti malo odmora, no, to ne znači moj odlazak, ostajem plesati, pjevati, glumiti, već sukladno potrebama Zajednice. Povlačim se samo sa dužnosti voditelja«, kaže za HR Terezija Bukovac. 
NOVI VODITELJ: Od posljednje sjednice Predsjedništva novi voditelj folklornog odjela je dopredsjednik i jedan od osnivača »Šokadije« Dejan Bukovac. I do sad je bio član folklornog i dramskog odjela, a u prošlom mandatu i predsjednik Zajednice. »Bit ću prinuđen uskladiti svoje profesionalne obveze i novu dužnost, no kako očekujem punu suradnju sviju članova odjela, mislim da  ćemo nastaviti djelovati uzlaznom putanjom. I dalje ćemo raditi na cjelovitom prikazu starih običaja Sonćana, a već je u pripremi jedan koji na sceni još nije viđen. Nećemo okretati leđa ni našem izlasku na scenu uz ‘Faljen Isus i Marija, tako piva Šokadija’, niti izlasku uz ‘Šokadijo dok ti ime traje…’, što je i geslo naše ‘Šokačke večeri’. Za sad neću otkrivati pojedinosti, neka to bude iznenađenje za naše vjerno gledateljstvo na ovoj manifestaciji, petoj po redu, koja će se održati 24. studenog«, kaže nam Dejan Bukovac. 
Početkom školske godine s radom je nastavila i dječja skupina folklornog odjela. Voditeljica Kata Bukovac, veliki zalj-ubljenik tradicije, ponovno vodi ovu malu ekipu. »Iz osobnih razloga jedno vrijeme sam apstinirala od aktivnosti u ‘Šokadiji’, dobro sam se odmorila i sad iznova radim sa svojim pilićima. Istina, momentalno ih je malo, no očekujem da ćemo se kvalitetnim radom nametnuti i da će nam doći nova djeca. Potrebno je samo nekoliko nastupa i putovanja da ih privučemo, a djeca kao djeca – radom i igrom stvarat će i dalje svoj svijet, u kojem će, nadam se, vidno mjesto zauzimati naša Zajednica.«, kaže Kata Bukovac i nastavlja razgovor kroz igru sa djecom. Raduje nas ovaj Katin i Dejanov optimizam i ispunja nas nadom da je pred »Šokadijom« lijepa budućnost. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika