Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najveća ponuda knjiga i učila na jednom mjestu

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić otvorio je u utorak, 7. studenoga, na Zagrebačkom velesajmu 29. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, 4. izložbu cjelovitog učenja i razvoja ljudskih potencijala Educa plus te Info dane, koji će trajati do subote 11. studenoga, prenosi Hina.
Biškupić je tom prigodom ocijenio kako na Interliberu već tri desetljeća za svoj promotivni nastup pronalazi velik broj nakladnika, pisaca i književnih kritičara. »Stotine novih naslova, okrugli stolovi i stručni skupovi te neposredna druženja s autorima priskrbili su Interliberu status prvorazrednog kulturnog događaja«, rekao je ministar.
  Ovogodišnja zemlja partner bit će Slovenija koja će se predstaviti svojim izdavaštvom u organizaciji Ministarstva kulture Republike Slovenije.
I ove godine na Interliberu se očekuju prezentacije i nastupi velikog broja nakladnika i pisaca, te niz stručno popratnih događanja u okviru Sajma i u gradu Zagrebu.
   Za najuspješnija djela na području izdavačke djelatnosti i društvenih, humanističkih, medicinskih, prirodnih, tehničkih i informacijskih znanosti dodijelit će se nagrada »Josip Juraj Strossmayer«, koju zajednički dodjeljuju HAZU - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Zagrebački velesajam.
U terminu ovogodišnje priredbe Interliber-a i ove godine održat će se EDUCA PLUS, međunarodna izložba i konferencija na temu poslovnog usavršavanja i upravljanja ljudskim potencijalima u organizaciji Zagrebačkog velesajma i Hrvatske gospodarske komore.
 U okviru Interlibera, u srijedu 8. studenoga, održana je tribina  »Hrvatski časopisi izvan Hrvatske«, budući da su oni predstavljaju središnju pozornost ovogodišnje Izložbe nakladničke djelatnosti iz hrvatskog iseljeništva, zemalja u kojima žive hrvatske autohtone manjine te Bosne i Hercegovine, koja se održava u sklopu Matičina projekta »Hrvatske knjige izvan Hrvatske« (paviljon 6, štand 4a.). Na tribini su sudjelovali Milovan Miković (Subotica), dr. Branko Franolić (London), dr. Adolf Polegubić (Frankfurt), dr. Sanja Vulić (Zagreb), Mirjana Bohanec-Vidović (pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija) i ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček. 
Tijekom tribine potaknuta su pitanja vezana uz recentnu hrvatsku iseljeničku periodiku i status nakladničke djelatnosti između dviju domovina, a o statusu i perspektivama nakladničke djelatnosti Hrvata u Vojvodini, govorio je Milovan Miković, urednik nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika