Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pobjede malih momčadi

Golemi financijski potencijal velikih nogometnih klubova u startu im omogućuje svojevrsni  monopol prilikom kupovine najkvalitetnijih domaćih igrača, te ovisno o istom, angažiranje kvalitetnih inozemnih akvizicija. Na prostoru Hrvatske i Srbije, objektivno dvije najjače nogometne države bivše zajedničke federacije, oduvijek dominiraju dvije velike momčadi i nacionalni šampionati bivaju gotovo uvijek, uz pojedine rjeđe iznimke, raspodijeljeni između Hajduka i Dinama, odnosno Crvene zvezde i Partizana. Sukladno tome, pobjede protiv ostalih konkurenata smatraju se najnormalnijim i očekivanim demonstracijama snage, ali zato svaki poraz, osim u velikim međusobnim derbijima, izaziva senzacionalističke napise i povode za tekstove poput ovog.
ŠIBENIK – DINAMO 2:1
Posljednji susret 13. kola HNL, svaka koincidencija glede sujevjerja je posve slučajna, odigran je u subotu 4. studenoga u Šibeniku, gdje domaćin i povratnik u elitni razred posve iznenađujuće svladao po imenima i svim ostalim potencijalima najjaču hrvatsku momčad, Dinamo iz Zagreba. Susret primorskog Davida, čija kompletna momčad vrijedi kao par »modrih« vedeta i velegradskog Golijata, završio je pobjedom srčanosti i veće želje za uspjehom, unatoč svim kontraindikacijskim pokazateljima. Unatoč  ranom vodstvu Zagrepčana (Modrić), Šibenčani su prvo uspjeli poravnati rezultat (Kartelo), a potom i doći u rezultatsku nadmoć (Rukavina), te je zadržati sve do posljednjeg zvižduka suca Novaka. Veličinu ovom nesvakidašnjem trijumfu momčadi Ivana Pudara, ex vratara Hajduka i subotičkog Spartaka, dodatno nosi podatak kako su Dinamovci nastupili u kompletnom sastavu, a da je obranom komandirao Nijemac Nowotny najpoznatije nogometno ime koje je ikad zaigralo na travnjacima HNL. Poslije neodlučenog rezultata u Koprivnici, Dinamo je zabilježio prvi ovojesenski poraz u kolu u kojemu je prvi pratitelj i glavni konkurent za naslov Hajduk remizirao (0:0) protiv posljednje plasirane Cibalie u Vinkovcima.
VOŽDOVAC – C. ZVEZDA 2:0
Istoga dana, u Meridian ligi šampionata Srbije, još jedan nogometni David svladao je velikog rivala, izazvavši prvoraz-rednu senzaciju. Također novi prvoligaš Voždovac uvjerljivo je nadvisio aktualnog prvaka Crvenu zvezdu, momčad na čijem se kormilu nalazi ugledni stručnjak Dušan Bajević, u čijem vršku napada igra Brazilac Ailton, nekadašnji topnik najboljih momčadi Bundes lige, a momčad čini nekoliko reprezentativnih igrača mlade i seniorske reprezentacije. Iako nije bilo 13. već 12. kolo, branitelj naslova doživio je prvi poraz u novom šampionatu, pa se čini kako je protekla subota bila fatalna za saldo neporaženost dvije velike momčadi i lidera Hrvatske i Srbije.
 UMJESTO KOMENTARA: Kao i svaka druga nesvakidašnja pojava, ovi ligaški neuspjesi Dinama i C. zvezde protiv objektivno slabijih tzv. »malih« momčadi Šibenika odnosno Voždovca mogu se komentirati i analizirati s dvije strane gledišta. Pozitivni pogled jamačno može donijeti osjećaj zadovoljstva što je ovakvim rezultatima ligaško nadmetanje neizvjesnije i dakako zanimljivije, opet pesimistički rakurs donosi veliku bojazan u vidu bolne činjenice. Ako ne mogu pobijediti male suparnike, kako uopće očekivati da mogu biti bolji od velikih i jakih europskih momčadi koje im svake godine stoje na putu do mjesta u najjačim klupskim natjecanjima na međunarodnoj sceni. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika