Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tvrdi laptop
 
Panasonic je sredinom listopada predstavio dva nova člana obitelji specijalnih laptopa ToughBook - modele CF-19 \ CF-30. Ističu se, kako tvrdi proizvođač, najvećim osvjetljenjem do sada na bilo kom zaslonu prijenosnog računala (550 i 1000 cd/m2), što omogućuje pregled dokumenata pri jakom suncu. CF-19 stiže sa procesorom Pentium M na 1,06 GHz, hard diskom od 80 GB, RAM-om od 512 MB i 10,4« XGA zaslonom osjetljivim na dodir. Tu su naravno i Blue-tooth, WiFi, GP5 i čitač otiska prsta. Aparat je debljine solidnih 4,5 centimetara, teži manje od 2,5 kilograma, a trajanje baterije je deklarirano na 7 sati. Model CF-30 je znatno veći, sa zaslonom od 13,3 inča, procesorom na 1,66 GHz i težinom preko 4 kilograma. Dakako, glavna prednost oba modela jest njihovo aluminijsko kućište i dobro „zabrtvljeni« portovi i samo tipkalo, što omogućuje svim modelima iz ove skupine preživjeti udarce i padove sa većih visina, a možete koga s njime i lupiti ako Vam dosađuje. Cijena se kreće od 4000 dolara.
 
MSI Crystal 945
 
MSI je razmišljao treba li napraviti “barebone” ili računalo u zaslonu. Na kraju, napravio je Crystal 945, računalo koje objedinjava oba koncepta. To je 17-inčni TFT zaslon koji iza displeja ima cijelo računalo. Procesor čak bira sam korisnik, jedino je ograničen na Intelove modele zato što je pozadi ploča sa čipsetom 945G (integrirana grafička, zvučna i mrežna kartica, mini PCI slot za ekspanziju), a pozadi su još i 7-U-7 čitač memorijskih kartica, napajanje, zvučnici... Debljina ovog računala je samo 10 centimetara. Za sada još uvijek nije poznata cijena.
 
Dellov kontroler
 
Dellov kontroler DX1 Ergodex koristi programibilne tipke koji se mogu pomjerati. Tipke se stave na zaseban pad, doda im se funkcija, a tipke se po padu slobodno pomjeraju. Jednoj tipki se može dodijeliti i bilo koji makro koji se izvršava pritiskom na tipku. One su slobodne i ne sadrže bateriju, a komunikacija se obavlja bežičnim putem. Omogućuje veliku brzinu u radu sa kompleksnim funkcijama u CAD aplikacijama ili Photoshopu gdje se često koriste i ponavljaju iste kombinacije tipki.
 
Star Wars flash
 
Važno je biti drukčije - tvrtka Mirnoco lansirala je novu seriju svojih Flash diskova Mimobot, čiji se dizajn bazira na seriji „Star Wars«. Prvi Mimobot diskovi urađeni su u stilu Darta Vejdera, a uskoro će se pojaviti i drugi likovi iz ovog kultnog filmskog serijala. Kapacitete su 1,2 i 4 GB, a cijena od 80 do 170 dolara. Na slici su sljedeća tri lika koja će biti iskorištena za dizajn sljedećih Mimobota, ali je sasvim sigurno da će pomjenuti model naići na dobar odziv kod fanova „Star Warsa«.
 
Vijesti o disku od 300 GB
 
Holografsko skladištenje nagovještava mogućnost da se obilje podataka „spakira« na optički medij u tri dimenzije. Kada smo posljednji put bacili pogled na tu tehnologiju , Maxell i InPhase su najavljivali da će još ove godine napraviti disk kapaciteta 300 GB veličine standardnog kompakt diska. Prijatno sam bio iznenađen kada sam nedavno provjeravao što se zbiva - sve se odvija po planu. Prvi modeli će biti daleko van domašaja običnih korisnika, budući da će stajati više od 15.000 USD, a mediji oko 120 USD po komadu. Međutim, na pristupačnijim verzijama se uveliko radi. U InPhaseu vjeruju da će ubrzo usavršiti jeftinije medije, na koje će moći stati između 75 GB i 100 GB podataka - i to na prostoru veličine poštanske marke.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika