Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Komunikacija na prvom mjestu

Prodajom namještaja Ivica Francišković započeo se baviti 1989. godine, kada se zaposlio u subotičkom predstavništvu renomirane slovenske tvrtke »Lesnina« iz Ljubljane. Potom su to bili »Moderni interijeri«, a od 2000. godine zaposlen je na mjestu menadžera prodaje u »Minex trade«-u. O namještaju i njegovoj ulozi u suvremenom načinu života, te ostalim zanimljivostima glede njegove profesije razgovarali smo u prodajnom salonu tvrtke u kojoj radi.
4Kako ste se našli u svijetu namještaja i što je odlučilo u izboru vašeg profesionalnog poziva?
Nakon povratka s odsluženja redovnog vojnog roka konkurirao sam na dva natječaja koja su raspisali »Lesnina« i »Šipad« i, interesantno, bio primljen na oba. Odlučio sam se za slovensku tvrtku, dok sam mjesto u »Šipadu« prepustio jednom svom prijatelju. Glede samog izbora profesije, prevagu je odnijela moja stručno-školska naobrazba trgovačkog smjera.
4Na koji ste se način usavršavali tijekom proteklih godina na mjestu menadžera prodaje namještaja?
Po primanju u redovan radni odnos, prošao sam kurs stručnog usavršavanja u Ljubljani, uz kontinuirani posjet svim sajmovima namještaja koji su organizirani na prostorima nekadašnje zajedničke države. U kontaktima i suradnji sa stručnjacima prodaje namještaja, te mnogim drugima iz ove branše, godinama sam se usavršavao u profesiji koju sam odabrao za svoj životni poziv.
4Što je, po Vašem mišljenju, najvažnije za uspješno obavljanje posla kojim se bavite i koje sve osobine mora posjedovati dobar menadžer prodaje?
U prvom redu bih istaknuo komunikacijske sposobnosti, jer osnova svake kvalitetne prodaje krije se u dobroj komunikaciji s potencijalnim kupcem. Napose, iznimno važno je  uspjeti, kroz razgovor, nametnuti kupcu pravilnu sugestiju u činjenici kako se namještaj ne kupuje često i da izbor određenog artikla znači i njegovu višegodišnju kvalitetnu uporabu. Također, iznimno važan segment cijelog posla ogleda se u sposobnosti realiziranja operacije »od kupovine do montaže« u kući ili stanu, u najkraćem mogućem razum-nom roku.
4Iz Vašeg dugogodišnjeg iskustva u radu s ljudima, kako biste definirali potencijalnog kupca namještaja?
U mnoštvu potencijalnih kupaca izdvajaju se, ipak, dvije osnovne kategorije ljudi koji namjeravaju kupiti novi namještaj. Prvoj pripadaju tzv. Aditivni kupci, koji su spremni saslušati sugestije i upute osobe koja se bavi prodajom, dok drugoj pripadaju Vizualni tipovi koji isključivo imaju povjerenje u vlastiti sud i izbor, i gotovo nikada niti ne žele saslušati nikakav prijedlog ili savjet.
4Poput mnogih drugih ljudskih tvorevina i namještaj je doživio goleme promjene u dobu moderne tehnologije. Kako biste podijelili današnju ponudu?
Na tržištu prodaje namještaja susrećemo ponudu tri kategorije namještaja, koje se međusobno razlikuju prema kvalitativnim osobinama materijala od kojih je izrađen, a samim time i svojom prodajnom cijenom. Najrasprostranjenija i najjeftinija ponuda stiže iz tzv. ekonomik klase kojoj pripada gotovo 70 posto današnje ponude i čiji su modeli izrađeni od umjetnih materijala poput mikro fibera i polipropilena, te zamjena drveta u vidu iverice, medijapana ili furnira. Srednjoj kategoriji namještaja, koja čini oko 25 posto tržišta pripadaju kvalitetniji modeli, dok posljednjoj i najmanjoj Luksuz  kategoriji od 5 posto udjela na tržištu, pripadaju uradci od najkvalitetniji prirodnih materijala (drvo, koža) u čijoj se izradi koriste najfiniji tekstilni materijali (žakard, šanel).
4U kom smjeru ide budućnost izrade i prodaje namještaja?
Mislim kako će industrija namještaja ići isključivo u dva smjera u kojima će, u najvećoj mjeri dominirati modeli iz ekonomik klase rađeni u velikim serijama o pristupačnijim maloprodajnim cijenama, te manje serije skupih modela manufakturne izrade po znatno višim cijenama. Tako se već, dulje vrijeme, na zapadu koristi znanstvena metoda planiranja opremanja životnih prostora uz pomoć 3D animacije i računarskih simulacija, te prilagođavanja određenih dijelova namještaja (stolci, naslonjači, ležajevi) izračunom prema anatomiji potencijalnog kupca.
g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika