Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moda ili zdravlje

Definitivnim razilaskom od ugodnih višestupanjskih temperaturnih vrijednosti i sve intenzivnijim dolaskom hladnije jesensko-zimske svakodnevice, ponovno se javio vječiti problem izbora dnevne garderobe. Pogotovu, ukoliko želite ostati vjerni nekom svom životno-modnom stilu i načinu oblačenja, te ukoliko pripadate mlađoj generaciji koja se buntovno ne želi prikloniti nametu zrelijeg ponašanja i razmišljanja.
KAKO SE ADEKVATNO ODJENUTI: Mladost ima jednu divnu osobinu svog postojanja koja se prvenstveno ogleda u bezbrižnosti shvaćanja života oko sebe. Sukladno tome i ovisno o starosnoj dobi, način manifestiranja određenoj pripadnosti ili grupaciji, nekad su to bili tzv. hippiji, rockeri ili punckeri, dok su to danas primjerice »šminkeri«, odražavao se u načinu oblačenja i nošenju statusnih dijelova garderobe. I sve je to, više ili manje, OK kada su vremenske prilike idealne i nema realne bojaz-ni glede potencijalnih prehlada ili, pak, težih zdravstvenih oboljenja. Jer, glavni problem nastaje kada se trenutačna želja za odijevanjem, vođena kontinuumom osobnosti, sukobi s određenim metereološkim nepogodama (hladnoća, kiša, snijeg). A mladalačkom inatu se potajno, ili u vidu izravnog konflikta sa starijom osobom (roditelj, staratelj ili netko od najbližih), stvori nedoumica po pitanju razuma ili svojevoljnosti po svaku cijenu. Tako često puta dolazi do »razmimoilaženja« u idejama, između individualnih »mladih kreatora« (posebice ženskog roda) i nemilosrdnih »kritičara« iste te mode, oličenih u osobama iz njihove neposredne okolice.
Primjer 1
Vani pada hladna jesenska kiša, bez realnih nagovještaja skorijeg prestanka, a junior ili juniorica ne žele ponijeti kišobran ili neko drugo pokrivalo za glavu.
Primjer 2
Živa u termometru je solidno u minusu, a neposredno prije kćerinog izlaska vani otkrivati kako su joj, uslijed kratkoće majice »bubrezi goli«.
Primjer 3
Snijeg pada svojim najkrup-nijim pahuljama, a »dijete« (neovisno kojeg je spola) je namjerilo ići u školu u tankim, platnenim papučama (patike) jer to je, kako kaže, »in«.
Ovo su samo neke od mnogobrojnih situacija s kojima  (ili će)  se susretati i sukob-ljavati generacije, tvoreći onu čuvenu floskulu tradicionalnog »sukoba generacija«. Problem će se, zasigurno dogoditi, ali tada dolazi umjetnosti njegovog valjanog rješavanja. Jer trenutačni rezultat prividnog uspjeha, primjena roditeljskog prava veta ili čak i prisile, bit će uspješan samo na kraće staze ukoliko se s mladim buntovnikom ne »raščiste« stvari na pravi i pedagoški način, te isti ne shvati pouku od koje mu budući imunološki sustav i zdravlje ovise. Dijete ili adolescent (za oba spola) trebalo bi samo, ili uz djelomičnu pomoć, uvidjeti neku realnu mjeru između osobne želje za ispoljavanjem određenog stila odijevanja i mogućnosti koje za to pruža trenutačna meteo situacija. Dobar savjet, bez povišenih tonova uz malo spretnosti biranja riječi u nježnoj komunikaciji, može biti iznimno djelotvoran i postići odličan rezultat na dulje staze. Time će svi biti zadovoljni, a zdravlje spašeno!
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika