Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Zagrebačko kazalište mladih 
gostovalo u Beogradu
 
Zagrebačko kazalište mladih gostovalo je u ponedjeljak, 30. listopada, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, s predstavom »Skakavci« Biljane Srbljanović, u režiji Janusza Kice, navodi Culturenet.hr. 
Također, dan kasnije, 31. listopada, spomenuto zagrebačko kazalište je na sceni Bojan Stupica JDP-a, izvelo predstavu »S druge strane«, u režiji Nataše Rajković i Bobe Jelčića.
 
»Ženidba i udadba« večeras u HKC »Bunjevačko kolo«
 
Večeras, u petak 3. studenog, članovi Dramskog odjela HKC »Bunjevačko kolo« će u  Velikoj dvorani Centra, izvesti predstavu »Ženidba i udadba« rađenu po djelu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Ninoslava Šćepanovića.
Predstava počinje u 19 sati, a cijena ulaznice je 100 dinara. 
 
Novi broj »Matice«
 
Deseti ovogodišnji broj časopisa »Matica« osim zanimljivih intervjua, s redateljem Brankom Ištvančićem i književnikom Želimirom Hercigonjom, donosi i napise o Tjednu Hrvata iz Slovenije i Forumu hrvatskih manjina, tradicionalnim manifestacijama u organizaciji HMI, održanima koncem rujna. U novom broju možete pročitati i tekstove o nekoliko značajnih posjeta Hrvatima - ravnateljice HMI Katarine Fuček gradišćanskim Hrvatima u Austriji i hrvatskoga premijera Ive Sanadera iseljenicima u Astoriji, u SAD-u. 
O Hrvatima u Baru, na stranicama lista i svojoj knjizi »Barani u Mlecima« piše dr. Lovorka Čoralić. Najjesenskiji prilog svakako je o Zagrebačkome velesajmu, a tu je i prilog o Vinkovačkim jesenima. U ovome broju, uz kolumne, list nudi i obilje vijesti: domovinskih, onih iz manjinskih zajednica, iseljeničkih, kao i vijesti iz kulture. U Matičino »novo ruho« spadaju i dvije nove rubrike – CRORAMA i Glazba, a tu su i top liste knjiga i glazbe.
 
Robert Tilly u »Američkom kutku« u Subotici
 
U nedavno otvorenom »Američkom kutku«, sklopu Gradske knjižnice u Subotici,  danas, u petak, 3. studenoga, nastupit će subotički kantautor Robert Tilly, koji će ovom prigodom pjevati odabrane pjesme iz repertoara dva najveća sjevernoamerička kantautora Boba Dylana i Neila Younga, uz vlastitu pratnju na klaviru, gitari i usnoj harmonici. 
Početak je u 16 sati i 30 minuta, a ulaz je slobodan.
Večer posvećena
 Ciliki Dulić Kasibi
 
Sutra, u subotu 4. studenoga, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici, Likovni odjel Centra, s početkom u 19 sati, priređuje večer posvećenu naivnoj slikarici Ciliki Dulić Kasibi, u povodu njezina 74. rođendana. Ovom prigodom bit će otvorena izložba njezinih slika, te prikazani filmovi redatelja Rajka Ljubiča: dokumentarni film o životu i radu Cilike Dulić Kasibe i animirani film nastao po njezinim crtežima. Izložba će biti otvorena do 10. studenoga, svakog radnog dana od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.
 
Koncert Zvonka Bogdana u Zagrebu
 
Nakon izuzetno uspješnih nastupa u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Sarajevu, Zvonko Bogdan će prirediti gala koncert i u Zagrebu. Naime, glazbeni spektakl »Panonija i ja« sa 20 izvođača i maestrom tamburaške muzike, bit će održan 22. studenoga ove godine, i to u velelepnoj dvorani »Vatroslav Lisinski«. 
Uz primaša Mileta Nikolića i maestralnog violinistu Ignaca Schöna, Zvonkovu glazbenu šetnju Panonijom upotpunit će i Mirče Ardeljanu, najbolji rumunjski cimbalista. 
Za ljubitelje Bogdanove muzike iz Vojvodine, osiguran je dvodnevni specijalni aranžman s polaskom iz Subotice, VIP mesta u »Lisinskom« i turistički obilazak Zagreba. Za informacije obratiti se agenciji »Intertours« u Subotici na telefon: 551-909, od 9 do 16 sati.
 
Poziv za suradnike budućeg 
omladinskog časopisa
 
Subotička fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo »Fokus« od 1. prosinca priprema osnivanje omladinskog časopisa za kulturu i umjetnost na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku. U tom povodu poziva sve mlade na suradnju. Tekstovi na srpskom, hrvatskom ili mađarskom jeziku mogu se slati na web adresu Redakcije ovog lista office@fokus-su.org.yu. Osim pisanog materijala, što mogu biti novinski članci, reportaže, intervjui, priče, pjesme, bilješke, mogu se slati i fotografije i likovni radovi, te sve ono što bi moglo biti vrijedno pažnje. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika