Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svi pisci na jednom mjestu

Odjeljenje Leksikografije Matice srpske u Novom Sadu trenutačno radi na prikup-ljanju i obradi podataka za peti tom »Leksikona pisaca Jugoslavije«. Ovaj, sada posmatrano  neuobičajeni pothvat, Matica je započela još prije 40-tak godina, u vrijeme kada se značaj Leksikona ogledao u domenu »bratsva i jedinstva«, a s namjerom obuhvaćanja na jednom mjestu svih pisaca naroda i narodnosti tadašnje Jugoslavije, od najstarijih vremena preko stvaranja slavenske pismenosti u IX. stoljeću, pa do 1991. godine, to jest nestajanja te državne tvorevine. U predgovoru prvom tomu tiskanom 1968. godine kaže se da »Leksikon obuhvaća sve pisce koji su rođeni na teritoriju SFRJ, u njoj živjeli i radili, te one koji su rođeni u SFRJ ali su živjeli u drugim zemljama kao i one pripadnike naših naroda koji su i rođeni te živjeli i radili u drugim zemljama. Također, pisci iz drugih zemalja koji su živjeli i radili u SFRJ, pisali o njoj, proučavali književno stvaralaštvo i tiskali djela na jezicima SFRJ dio su Leksikona«.
Od kraja 60-tih do 1997. godine tiskana su četiri toma. Iako su, kako saznajemo u odeljenju Leksikografije Matice srpske, tijekom 90-tih postojali izvjesni problemi oko nastavljanja prikupljanja podataka, oni su prevaziđeni i uredništvo je nastavilo s radom. 
Trenutačno je u pripremi peti tom u kojem će biti obrađeni svi književnici iz bivših jugoslavenskih republika čija prezimena počinju na O i P. Tako će se među svim ostalim hrvatskim piscima naći i ime Stanislava Prepreka, koji, iako mnogo poznatiji u užoj i široj javnosti kao skladatelj, ispunjava osnovni uvjet, a to je tiskana bar jedna knjiga. 
Prikupljanje građe za Leksikon dugotrajan je i ozbiljan posao koji je sada dodatno otežan uslijed desetogodišnjeg sukoba među bivšim Republikama Jugoslavije, navode angažirani na prikupljanju i obradi podataka za Leksikon. Stoga će se, po planu nakladnika, Leksikon naći u rukama čitatelja za oko godinu dana i mnogima poslužiti kao izvanredna baza podataka.
 
D. Po.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika